Karić zatražila reakciju ministra Konakovića

/

Gradonačelnica Sarajeva, prof. dr. Benjamina Karić, uputila je jučer pismo i “molbu za posredovanje” ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinu Konakoviću, a nakon serije provokacija od strane izraelskog biznismena Amira Grossa Kabirija, predsjednika M. T. Abraham Group, grupacije koja upravlja mostarskim “Aluminijem” i potpredsjednika mostarskog Zrinjskog, saznaje portal Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, nakon prijave Karić u cijeli slučaj je uključena i Federalna uprava policije (FUP), a gradonačelnica Sarajeva je dobila i policijsku zaštitu, prenosi Radio Sarajevo.

Napadi sve brutalniji

Kao što ste imali priliku vidjeti u medijima, piše Karić, već duži vremenski period sam žrtva svakodnevnog uznemiravanja od strane predsjednika Abraham grupe i izvršnog direktora “Aluminija” d.d. Mostar, Amira Grossa Kabirija.

“Nakon što su napadi postali sve brutalniji, a sve zbog moje javne osude ubijanja nedužnih civila u Palestini i Izraelu, bila sam prinueđena podnijeti prijavu Federalnoj upravi policije protiv navedenog. Nakon mog reagovanja, Kabiri nije prestao, naprotiv, nastavio je i dalje, tako da je na adresu mog kabineta, naslovljen na mene lično, stigao paket poslat direktno od imenovanog, a sve u cilju daljnih pritisaka i zastrašivanja”, navela je Karić.

Uporedo sa sve izraženijim prijetnjama pristizala je i podrška naših zvaničnika, i to: premijera Vlade FBiH Nermina Nikšića, ministra za ljudska prava i izbjeglice Sevlida Hurtića, federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka, zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH Šemsudina Mehmedovića i Saše Magazinovića, premijera Kantona Sarajevo Nihada Uka, načelnika Travnika prof. dr. Kenana Dautovića, načelnika Općine Stari Grad-Sarajevo Irfana Čengića, predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sarajevo Jasmina Ademovića, Udruženja generala BiH, Udruženja “Pokret Majki enklava Srebrenica i Žepa”, predstavnica ženskih udruženja i sigurnih kuća, Tonija Vukadina, Muamera Mekića i Seida Škaljića, gradskih vijećnika, kao i mnogih drugih predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti u našoj državi.

“Posebno mi znači podrška koju su mi među prvima pružili predstavnici Jevrejske zajednice BiH”, navela je Karić.

‘Narušena je sigurnost moje porodice’

Pored podrške izabranih zvaničnika i predstavnika različitih nivoa vlasti, kao i mnogih organizacija i udruženja, evidentna je, navela je, i ogromna podrška javnosti, a posebno građana Grada Sarajeva, “koji jednako kao i ja osuđuju svaku nevinu žrtvu”.

“Uzimaući u obzir naprijed navedeno, molim Vas da shodno nadležnostima ministra vanjskih poslova BiH, o svemu obavijestite ambasadoricu Izraela za BiH, gđu. Galit Peleg, a posebno u pogledu nedopustivog ponašanja stranog državljanina Izraela u BiH, Amira Grossa Kabirija, zbog čijeg djelovanja i aktivnosti je narušena moja lična sigurnost, kao i sigurnost moje porodice, te nam je radi zaštite istih, osigurana policijska zaštita. Uvjerena sam da će te zbog ozbiljnosti situacije iskoristiti svoje ovlasti, te da ćete na osnovu toga adekvatno reagirati u skladu sa svojim mogućnostima i nadležnostima”, zaključuje Karić u pismu upućenom ministru Konakoviću.

Izvor: politicki.ba

Povezani postovi

Fadil Novalić na služenje zatvorske kazne ide 6. marta

Bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić (SDA) preuzeo je...

I Centar za socijalni rad Tešanj na meti hakerskih napada

Centar za socijalni rad Tešanj objavio je na svojoj...

Istražili smo: Da li će porasti cijena registracije vozila u FBiH?

Poskupljenje registrovanja automobila u Federaciji Bosne i Hercegovine došlo...

Mladić platio poznaniku skoro 10 hiljada KM da mu likvidira tetku zbog nasljedstva

Dvadesetogodišnji Nišlija I.S. planirao je da ubije rođenu sestru...