BiH bez adekvatnih ustanova za smještaj djece žrtava nasilja

/

Nedavni slučaj nemogućnosti smještanja djeteta žrtve nasilja u odgovarajuću ustanovu u Tuzlanskom kantonu, ukazao je još jednom na sve nedostatke sistema. Borba za zbrinjavanje trajala je nekoliko dana, a o svemu su obaviještene brojne ustanove i institucije u zemlji. U Bosni i Hercegovini nema adekvatnih ustanova za trajno zbrinjavanje, upozoravaju iz nevladinog sektora.

Problem smještaja djece žrtava nasilja

Slučaj 13-godišnjeg dječaka koji i dalje traje, otvorio je “Pandorinu kutiju”. Dječak, za kojeg postoji sudska presuda da je riječ o žrtvi nasilja, je nakon nekoliko dana privremeno zbrinut, zahvaljujući reakcijama Zemlje djece, tuzlanskog Centra za socijalni rad i Federalnog ministarstva.

“Ne postoji opcija povratka u porodicu, vrlo je tu kompleksna situacija i ne možemo dozvoliti da imamo jedno malodobno dijete od nepunih 14 godina, za koje nemamo opciju za smještaj, iako se radi o djetetu koje ima probleme ponašajne prirode”, navodi direktorica Centra za socijalni rad Tuzla Lejla Sadiković.

Prihvatilište u Domu za djecu bez roditeljskog staranja, kao primarno rješenje za djecu žrtve nasilja, odbilo je prihvatiti dijete koje je i ranije tu boravilo, u saopćenju navodeći kao razloge upravo ponašanje.

“Postavljanje određenih uslova prilikom smještaja djeteta koje je žrtva nasilja, nije u najboljem interesu djeteta. Osim toga, nepružanje adekvatne zaštite u prvim momentima zbrinjavanja djeteta, tu mislimo na određenu psihološku podršku, zdravstvenu i tako dalje, jeste takođe jedan od aspekata kršenja prava djeteta”, ističe direktorica Udruženja “Zemlja djece BiH” Mirsada Bajramović.

Iz Doma pojašnjavaju da je Prihvatilište nužni smještaj, najduže tri mjeseca i za prihvat djece koja imaju određene probleme u ponašanju dovodi do neželjenih posljedica.

“Snosimo odgovornost za devetoro djece koja su već u Prihvatilištu. S obzirom da je Prihvatilište na neki način poluotvorenog tipa, ta djeca vrlo lako stupe u kontakt sa djecom koja su smještena u Dom. Nije dijete krivo što je u takvoj situaciji. Mi kao Kanton ne posjedujemo adekvatnu instituciju koja može na adekvatan način odgovoriti i toj djeci”, kaže Amir Muharemović, pomoćnik direktorice Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla.

Nakon informacije da je brigu o djetetu iz Srebrenika odbio preuzeti Centar za socijalni rad ovog grada, kontaktirali smo i tu Ustanovu. lzmeđu ostalog, odgovaraju da dijete živi u Tuzli, a ranije je boravilo u Srebreniku.

“Dana 4.12.2023. u prostorijama Centra Srebrenik majka je preuzela svog malodobnog sina, o čemu postoji izjava u Zapisniku. U izjavi je navela da će živjeti u Tuzli”, naveli su iz Centra.

Dok se prebacuje odgovornost, iz Udruženja “Zemlja djece” su, kažu, uputili zahtjev vlastima u Srebreniku za preispitivanje odgovornosti ovog Centra, dodajući da su o slučaju obavijestili i Tužilaštvo, Policiju i ombudsmane. Ovakvih slučajeva je mnogo, napominje Bajramović.

“Organizacija se susrela prije nekoliko mjeseci i sa djetetom koje je žrtva trgovine ljudima, koji je trenutno u neodgovarajućoj ustanovi samo zbog toga što u BiH ne postoji adekvatna ustanova za pružanje njegove zaštite”, navodi Bajramović.

Iz nadležnog Kantonalnog ministarstva za BHRT kažu da će nastaviti raditi na trajnom rješavanju ovakvih slučajeva, potvrđujući nedostatke u sistemu, izvještava BHRT.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Fadil Novalić se javlja i iz zatvora u Vojkovićima: Povod su mu penzioneri

Zatvorenik i bivši premijer FBiH Fadil Novalić nekom je...

BiH bi mogla dobiti još jednu brzu cestu prema moru

Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) reagirala je na dopise tri...

Zatvoren jedan smjer na autoputu A1

Zbog redovnog servisiranja tunela 1.mart na autocesti A1 zatvoren...

Veći broj radnih viza za Njemačku urušava ekonomiju u BiH

Nakon što je Njemačka odlučila da udvostručiti broj viza...