Istražili smo: Da li će porasti cijena registracije vozila u FBiH?

/

Poskupljenje registrovanja automobila u Federaciji Bosne i Hercegovine došlo je u septembru 2023. godine, što je najljutilo mnoge građane. Ipak, čini se da vozače čeka novo neugodno iznenađenje.

Prema pisanju portala Hercergovina.info, Federalno ministarstvo saobraćaja i komunikacija kojem je na čelu Andrijana Katić (HDZ BiH) prikuplja mišljenja kantonalnih vlada, Saveza općina i gradova i Udruženja poslodavaca s ciljem povećanja naknade za službu ‘pomoć-informacije’.

Trenutno, po zakonu koji je na snazi, građani za ovu službu plaćaju 3 KM za motocikle, 8 KM za privatne automobile i autobuse, te 8 KM za teretna motorna vozila.

Prema prijedlogu Katić, koji je poslan iz Federalnog ministarstva saobraćaja i komunikacija, taksa bi porasla na 5 KM za motore, 8 KM za autobuse i teretna motorna vozila, te čak 15 KM za privatne automobile.

Naravno, ove cifre nisu ogromne kao takve, ali u kombinaciji s porastom iz septembra, sigurno je da vozači u Federaciji BiH ne bi bili zadovoljni s ovim razvojem događaja.

Kako bi situaciju razjasnili, ekipa portala Radiosarajevo.ba je kontaktirala Federalno ministarstvo saobraćaja i komunikacija, te probali doći do odgovora na pitanje: Da li će opet poskupiti registracija vozila u FBiH?

Odgovor iz federalnog ministarstva prenosimo u cijelosti:

“Poštovani,

U svezi Vašeg upita koji se odnosi na poskupljenje registracije automobila u FBiH ovim putem dajemo sljedeći odgovor:

Prije svega želimo Vas informirati da strukturu ukupnih troškova prilikom registriranja motornih i priključnih vozila čini: cestarina, naknada za SPI, polica osiguranja, naknada za zaštitu okoliša, naknada za vode, tehnički pregled, stiker naljepnica i porez na imovinu, te da naknada za SPI čini svega cca do pet posto (nije isto za sva vozila) u ukupnoj strukturi tih troškova.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je putem JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo zaprimilo inicijativu-prijedlog BIHAMK-a i AMSuBiH za povećanje visine naknade za pružanje usluge ‘Pomoć-informacije’ i na koji je JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo izrazilo pozitivno mišljenje.

Odlukom Vlade Federacije BiH o visini naknade za službu ,,Pomoc-informacije” (,,Sluzbene novine Federacije BIH”, broj 5/11) koja je trenutno na snazi je propisana visina naknade u iznosu: od 3,00 KM za motocikle, tricikle i četverocikle; 8,00 KM za putničke automobile i autobuse, te 8,00 KM za teretna motorna vozila i priključna vozila.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je predmetnu inicijativu-prijedlog BIHAMK-a i AMSuBiH dostavljenu putem JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo dostavio svim zainteresiranim stranama, u svrhu vršenja dvosmjernih konzultacija, na koje se odnosi Odluka Vlade Federacije BiH o visini naknade za službu ‘Pomoć informacije’, kako bi prethodno ishodovalo stav i mišljenje od svim zainteresiranih strana, a to ne mora značiti da će predložena inicijativa biti uvažena, prenosi Radio Sarajevo.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Doktori najavili veliki štrajk, tužiće i Vladu

Upravni odbor Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije...

BiH na 4. mjestu: London Times TOP 10 najatraktivnijih planinskih destinacija u Evropi

Londonski Times je početkom aprila sastavio listu deset najatraktivnijih...

Međunarodni aerodroma Sarajevo učestvovao na Routes Europe 2024. u Aarhusu

Routes Europe 2024. u Aarhusu u Danskoj, najveći je...

Prosječna plata u februaru u BiH 1.338 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom u pravnim...