Snijeg, led i debeli minusi slika su BiH od prije šest godina, a danas potpuno drugačije prilike

/

Ljubitelji zime i snježnog prekrivača sigurno se dobro sjećanju današnjeg dana prije šest godina. Tog 23. marta 2018. godine veći dio Bosne i Hercegovine je bio okovan snijegom i ledom. Danas, pak, situacija je umnogome drugačija, a mnogi će to pripisati klimatskim promjenama.

Zima, minusi i obilan snijeg slika je kakva je zabilježena na današnji dan prije šest godina. Međutim, snijeg je uslijedilo nakon višednevnih kišnih padavina zbog kojih je u više gradova širom BiH bilo proglašeno stanje elemntarne nepogode.

Međutim, period od šest godina je dug pogotovo kada se radi o oscilacijama po pitanju vremenskih prilika i temperatura, što se upravo može vidjeti i na ovom primjeru.

Iz današnje perspektive nam snijeg izgleda nezamislivo, u ovom trenutku. Snijega u nizinama nema već 50 dana, a ove zime se ni u planinskim predjelima nije baš “proslavio” jer i kada bi došlo do formiranja snježnog prekrivača, zbog neubičajeno visokih temperatura ubrzo bi došlo do topljenja.U prilog tome ide činjenica da su prethodna tri mjeseca proglašena kao najtoplija od kada postoje mjerenja, ne samo u BiH već širom svijeta. Struka to pravda klimatskim fenomenom El Nino, globalnim zatopljenjem i posljedicama klimatskih promjena.

Još jedna stvar koja je bila autentična za ovu sezonu zima 2023/2024. godina jeste drastični temperaturni skokovi i promjena vremenskim prilika “preko noći”.

Tako nas, kako javljaju meteorolozi sa BHMeteo.ba, danas u nekim dijelovima BiH očekuju temperature i do 25 stepeni, a nova promjena stiže već sutra.

“Nedjelja će uz naoblačenje donijeti padavine širom zemlje. Kišu, a na planinama snijeg. Zahladit će. U ponedjeljak padavine prestaju uz razvedravanje, a od utorka prema trenutnim prognozama strujanja će okretati na jugozapadna uz porast temperature, ali bi se zadržalo i dalje promjenjivo vrijeme”, najava je meteorologa.

Proljeće je stiglo i klimatski i kalendarski, ali ćemo, sudeći prema raspoloživim vremenskim modelima, za stabilizacijom vremena sačekati još malo.

Izvor: Klix

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Inspekcija privremeno zatvorila još jedan bazen

Gradski bazen Dobrinja je privremeno zatvoren i neće raditi...

Danas žrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću

U skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i...

Direktan sudar kombija i auta: Četiri osobe povrijeđene

U Kaknju se u ranim jutarnjim satima dogodila teška...

Pljuskovi širom zemlje će rashladiti BiH, evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

U Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i...