29. godisnjica od Obnoviteljske skupštine OO SDP BiH Tešanj

/

Drug Nijaz Duraković, tadašnji predsjednik SK BiH – SDP BiH,  je na početku ratnih dešavanja 1992. godine, dao instrukciju članovima i rukovodstvu partijskih organizacija da privremeno apstiniraju od političkog djelovanja, odnosno zamrznu rad partijskih organizacija, te da se u svom punom kapacitetu stave na raspolaganje Armiji BiH, a s ciljem odbrane jedine nam domovine Bosne i Hercegovine od agresorskih nasrtaja.

Prema ovim instrukcijama postupio je i SDP BiH Tešanj, te u periodu 1992 – 1995. godine zamrzava svoj rad.

Kada se već nazirao završetak ratnih dešavanja, rukovodstvo SDP BiH procijenilo je da su stekli  uslovi za oživljavanje rada partije, te tako posebnim Rješenjem imenuje i povjerenike po Općinskim organizacijama.

I naša općinska organizacija, je među prvim lokalnim sredinama, otpočela pripreme za obnoviteljsku skupštinu već u decembru 1994. godine.

Smail Galijašević, kao Povjerenik za OO SDP BiH, formira Inicijativni odbor, koji je, kad je procjenjeno da su se stekli uslovi, donio Odluku o sazivanju Obnoviteljske skupštine OO SDP BiH Tešanj, za subotu, 29. aprila, 1995. godine.

U prisustvu 61.delegata,  održana je Skupština na kojoj su usvojeni osnivački dokumenti i izabrano rukovodstvo naše lokalne organizacije u ratnim uslovima.

Za predsjednika u nastupajućem mandatu  izabran je drug Salih Brkić.

Od tada, učešćem u Prelaznom Općinskom vijeću Tešanj, pa do danas, SDP BiH Tešanj aktivno učestvuje u političkom životu  naše lokalne zajednice, a putem svojih predstavnika i u organima izvršne i zakonodavne vlasti na višim nivoima.

U političkom radu i djelovanju, kroz sve ove godine, uvijek smo se vodili interesima i potrebama građana, trudili smo se uvijek biti konstruktivni i nuditi riješenja za izazove sa kojim se susrećemo.

Kroz ovih 29. godina, u svom radu, imali smo i uspona i padova, ali OO SDP BiH Tešanj je izrasla  u jednu od najorganizovanijih i najjačih  općinskih organizacija  SDP-a u BiH, što potvrđuje i činjenica da se zadnjih nekoliko izbornih ciklusa nalazimo među najjačim organizacija po ostvarenom izbornom rezultatu.

Koristimo ovu priliku da se zahvalimo svim našim članovima i aktivistima koji su u proteklih 29 godina dali svoj doprinos i pomogli u očavanju i jačanju ideje socijademokratije na ovim prostorima.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Održana konstituirajuća sjednica Općinske organizacije Snaga Naroda Tešanj

Poštovani građani Tešnja, dana 17 maja 2024 god. održana...

SNAGA NARODA u ZDK je “ugasila” stranku NES (NARODNI EUROPSKI SAVEZ)

Odlaskom Rame Isaka iz NES-a i njegovim ulaskom u...

Stranka za BiH i DF se izjasnili: U Tešnju podržavaju kandidata za načelnika iz SDA

Kako još uvijek nezvanično saznajemo lokalni općinski odbori Stranke...

Adil Halilović izabran za predsjednika Općinskog odbora SNAGE NARODA Tešanj, Damir Numić potpredsjednik

Inicijativni odbor SNAGE NARODA Tešanj predano je radio na...