Zabrinjavajući podaci: Svaki četvrti učenik u BiH puši

/

Ovogodišnji Svjetski dan bez duhanskog dima, koji se širom svijeta obilježava na dan 31. maja , odvija se pod sloganom „Zaštitimo djecu od utjecaja duhanske industrije“, a taj slogan posebno je primjenjiv na Bosnu i Hercegovinu s obzirom na ankete koje pokazuju da u našoj zemlji svaki četvrti učenik koristi neki duhanski proizvod.

Javne ustanove i nevladine organizacije koje se bave ovom temom napominju kako su službeni podaci koji govore o broju pušača poprilično zastarjeli, ali isto tako ističu kako se sa sigurnošću može reći da Bosna i Hercegovina ima znatno višu stopu konzumiranja duhanskih proizvoda od europskog prosjeka.

Prof. dr. sc. Aida Ramić Čatak, dr. med., pomoćnica ravnatelja za medicinske poslove i voditeljica Sektora javnog zdravstva Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u razgovoru za Fenu podsjetila je kako je posljednja studija o stanju zdravlja odrasloga stanovništva u Federaciji BiH iz 2012. godine pokazala da 44,1 posto odraslog stanovništva u FBiH puši, piše Fena

U analizi pušačkih navika školske djece koriste se, pak, rezultati Globalnog istraživanja pušenja među školskom djecom i mladima (GYTS) koje se u Federaciji BiH radi periodično svakih pet godina.

Uz podršku Federalnog ministarstva zdravstva, Zavod za javno zdravstvo FBiH ovo istraživanje je proveo 2019. godine, a rezultati su pokazali da čak 24,4 posto školske djece konzumira duhanske proizvode.

Zabrinjava i podatak da 81,4 posto ispitanih konzumenata duhanskih proizvoda među školskom djecom nije spriječeno u kupovini tih proizvoda unatoč svojim godinama, upozorila je Ramić Čatak, piše Tuzla Info.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Evo koliko koštaju najskuplji stan i kuća u BiH, ali i gdje su najjeftiniji stanovi na Balkanu!

Potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini stalno raste,...

Četrdeset zaposlenika UIO palo na ispitu općeg znanja, neki su premješteni na niže pozicije

Četrdeset od 127 radnika Uprave za indirektno oporezivanje Bosne...

Vlada FBiH izdvojila 533.000 KM za podršku domaćinstvima pogođenim poplavama

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, svjesno izazova s...

Slijedi li kolaps energetskog sistema u Federaciji BiH?

 Energetski sistem u Federaciji BiH je u velikim problemima,...