Ugostitelji u FBiH imat će šest mjeseci za primjenu propisa o zabrani pušenja, Pravilnik uskoro na snazi

/

Završena je izrada Pravilnika kojim se regulišu smjernice za ugostitelje vezane za provedbu Zakona o ograničenoj upotrebi duhanskih proizvoda na nivou FBiH, saznaje Klix.ba.

Kako su nam kazali iz Federalnog ministarstva zdravstva, Pravilnik je dobio pozitivno mišljenje Ureda Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost sa propisima EU, nakon čega će biti upućen na objavu u Službenim novinama Federacije BiH.

“Napominjemo da su pravna lica, u čijim objektima postoje izuzeci od zabrane pušenja u skladu s ovim zakonom, bilo da su u njihovom vlasništvu ili su im dati na korištenje (kao što su odjeli za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, ugostiteljski objekti i drugi, definirani članom 7. Zakona) dužni uskladiti svoj rad s odredbama ovog Pravilnika u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu”, kažu nam.

Članom 32. Zakona definisano je da nadzor nad primjenom ovog zakona obavljaju Federalna uprava za inspekcijske poslove, te kantonalni organi za inspekcijske poslove.

Kazne propisane ovim zakonom početi će se naplaćivati nakon proteka 12 mjeseci od početka primjene ovog zakona, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih temeljem ovog zakona, odnosno pravilnika.

Za one koji prekrše zakon predviđene su kazne koje se kreću od 2.000 KM do 5.000 KM za pravna lica, od 300 KM do 1.000 KM za odgovorna lica, te od 500 KM do 1.500 KM za vlasnike i korisnike prostora gdje je pušenje zabranjeno. Kazna za fizička lica je 100 KM.

Podsjetimo, Zakon kojim se ograničava upotreba duhanskih proizvoda u FBiH na snagu je stupio 28. maja prošle godine te je dat rok od godinu dana Federalnom ministarstvu zdravstva za izradu Pravilnika, piše Klix.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Vršidba ječma, ratari zadovoljni rodom, ali ne i otkupnom cijenom!

Kiša koja je padala prethodnih dana na kratko je...

Poražavajući rezultati: U BiH 187.000 nezaposlenih

U periodu od januara do marta radnu snagu BiH...

Temperature rastu: Danas do 34 stepena

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar...