Zabrinjavajući podaci: Svaki četvrti učenik u BiH puši

/

Ovogodišnji Svjetski dan bez duhanskog dima, koji se širom svijeta obilježava na dan 31. maja , odvija se pod sloganom „Zaštitimo djecu od utjecaja duhanske industrije“, a taj slogan posebno je primjenjiv na Bosnu i Hercegovinu s obzirom na ankete koje pokazuju da u našoj zemlji svaki četvrti učenik koristi neki duhanski proizvod.

Javne ustanove i nevladine organizacije koje se bave ovom temom napominju kako su službeni podaci koji govore o broju pušača poprilično zastarjeli, ali isto tako ističu kako se sa sigurnošću može reći da Bosna i Hercegovina ima znatno višu stopu konzumiranja duhanskih proizvoda od europskog prosjeka.

Prof. dr. sc. Aida Ramić Čatak, dr. med., pomoćnica ravnatelja za medicinske poslove i voditeljica Sektora javnog zdravstva Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u razgovoru za Fenu podsjetila je kako je posljednja studija o stanju zdravlja odrasloga stanovništva u Federaciji BiH iz 2012. godine pokazala da 44,1 posto odraslog stanovništva u FBiH puši, piše Fena

U analizi pušačkih navika školske djece koriste se, pak, rezultati Globalnog istraživanja pušenja među školskom djecom i mladima (GYTS) koje se u Federaciji BiH radi periodično svakih pet godina.

Uz podršku Federalnog ministarstva zdravstva, Zavod za javno zdravstvo FBiH ovo istraživanje je proveo 2019. godine, a rezultati su pokazali da čak 24,4 posto školske djece konzumira duhanske proizvode.

Zabrinjava i podatak da 81,4 posto ispitanih konzumenata duhanskih proizvoda među školskom djecom nije spriječeno u kupovini tih proizvoda unatoč svojim godinama, upozorila je Ramić Čatak, piše Tuzla Info.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Inspekcija privremeno zatvorila još jedan bazen

Gradski bazen Dobrinja je privremeno zatvoren i neće raditi...

Danas žrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću

U skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i...

Direktan sudar kombija i auta: Četiri osobe povrijeđene

U Kaknju se u ranim jutarnjim satima dogodila teška...

Pljuskovi širom zemlje će rashladiti BiH, evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

U Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i...