Premijer Nezir Pivić: Borba protiv korupcije među ključnim prioritetima Vlade Zeničko-dobojskog kantona

/

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, putem resornih ministarstava, zatražila je od svih javnih ustanova i preduzeća, čiji je osnivač, da dostave izvještaje o radu za prvih devet mjeseci 2023. godine.

Namjera Vlade, kako pojašnjava premijer Nezir Pivić, jeste da se analizira poslovanje javnih ustanova i preduzeća u navedenom periodu, sa težištem na zakonitost poslovanja. Ističe da je borba protiv korupcije jedan od ključnih prioriteta Vlade koju predvodi.

– Nova Vlada Zeničko-dobojskog kantona odlučna je da se suprotstavi svim oblicima kriminala i korupcije u organima uprave, javnim ustanovama i preduzećima. Stoga, na rukovodećim pozicijama u ovim subjektima moraju biti najkvalitetniji kadrovi, koji će se ponašati odgovorno i domaćinski i koji će vratiti zakonitost, rad i red kao temeljne društvene vrijednosti – rekao je premijer Pivić.

Naglašava da će se Vlada, pored toga što će voditi računa o upravljanju ovim subjektima, posvetiti donošenju potrebnih zakona sa ciljem da se ojača institucionalni kapacitet za odgovor vlasti na korupciju i sukob interesa.

– Vlada će izvršiti analizu i pripremiti potrebne izmjene i dopune strateških dokumenata vezanih za borbu protiv korupcije i sukob interesa u institucijama vlasti. S obzirom da se od Bosne i Hercegovine kao države kandidata za članstvo u Evropskoj uniji očekuje da usvoji nove zakone i obezbijedi nove pravne i policijske alate u borbi protiv korupcije, Vlada će izvršiti sve potrebne pripreme i težiti da bude prvi kanton koji će uspješno implementirati nove federalne i državne antikoruptivne zakone kada oni budu usvojeni od strane viših nivoa vlasti – rekao je premijer ZDK.

Premijer Pivić ističe da će u ovim procesima koristiti znanja, iskustva i dobre prakse koje je sticao kao šef Delegacije Bosne i Hercegovine pri Komitetu eksperata MONEYVAL-a, a koja obuhvataju proces pripreme i usvajanja niza pravnih propisa koji se tiču sprečavanja pranja novca i krivičnih djela korupcije.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Nakon osam godina potpisan prvi ugovor za izgradnju vangradske dionice Glavne gradske magistrale

Rasim Kovač, vršilac dužnosti direktora Kantonalne direkcije za ceste...

Grad Zenica bez taxi službe!?

Iz Ministarstva saobraćaja i komunikacija Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) ističu...

Onkološki pacijenti u ZDK dijagnostiku čekaju dugo, a privatnu plaćaju sami

Onkološki pacijenti s područja Zeničko-dobojskog kantona prisiljeni su da...

Boračkim firmama u ZDK dodijeljeni poticaji za zapošljavanje novih radnika i uspješno poslovanje

Ministar za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona Adnan Sirovica potpisao...