I sestra otišla u Siriju

/

Zeničanka Sabiha Omerdić Seka, sestra Sejdina Omerdića koji je poginuo kao islamski dobrovoljac u Siriji sredinom septembra, otputovala je u Siriju u namjeri da se pridruži dobrovoljcima ISIL-a u toj zemlji.


Ona je prije nešto više od dva mjeseca, neposredno pred pogibiju brata, počela nositi nikab, a istovremeno je prestala dolaziti na radno mjesto u jednoj zeničkoj firmi pod izgovorom da je bolesna.

 

– Rekla nam je da je, ko god da nas nešto upita, ona za šefove na bolovanju i da je tako najbolje dok ne završi ono što je započela. Nismo shvatali šta. Iako smo se dotad družile svakodnevno, samo je “prevrnula” i počela nas sve izbjegavati, a nisu uspjeli ni naši pokušaji da joj odemo na žalost kad smo u medijima vidjeli da joj je brat poginuo u Siriji, iako smo se družile i s njom i rahmetli Sejdinom. Onda smo je sreli u gradu i rekla je da ide nastaviti tamo gdje je brat stao, pomagati muslimane i da želi biti s njegovim saborcima, ljudima od islama – ispričala nam je Sabihina bivša radna kolegica.   Dodala je da je „Seka preko noći ugasila i svoj Facebook profil i prestala odgovarati na telefonske pozive prijateljica i kolegica iz firme“.

 

Sabihin odlazak u Siriju ovog vikenda potvrdio nam je i rođak porodice Sejdić, koji nam je kazao da su rahmetli Sejdin, Sabiha i još jedna sestra, koja je u Zenici, djeca rastavljenih roditelja. Kaže da su se Sabiha i Sejdin islamu posvetili na način koji nije tradicionalni bosanski tek prije godinu-dvije, kroz druženje s odranije poznatim agitatorima odlaska u Siriju. Navodno, imaju još jednu sestru, koja živi u inozemstvu.

 

– Nagovarali su nas da s njima idemo na predavanja koja su održavana na dvije lokacije, u Travničkoj ulici i Babinoj Rijeci, o kojima pola Zenice priča, ali ih niko ne sprečava, jer su samo “predavanja”. Onda se počnu zaobilaziti džamije, efendije Islamske zajednice i odlazi se u mesdžide pod njihovom kontrolom, što je uglavnom priprema za odlazak u Siriju, Irak… Vjerujem da policija zna da su to mesdžidi u Gradišću na putu prema Stranjanima, da su to sela u kojima su se organizirale pristalice takvog poimanja islama – kazao nam je njihov rođak.

 

Sejdin Omerdić poginuo je sredinom septembra u blizini grada Ajn el-Arab, na sjeveru Sirije, a smrt S'ad el-Bosni, kako su ga zvali, na društvenim mrežama prva je objavila upravo sestra Sabiha. Prema nezvaničnim podacima, ona je s još nekoliko osoba iz Zenice i okoline ovog vikenda otputovala za Tursku, odakle se uhodanim kanalima ilegalno prebacuje na teritorij pod kontrolom ISIL-a.





(zenica blog)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Hrvatska počela graditi prelaz kod Gradiške

Izgradnja graničnog prelaza na brzoj cesti u završnoj fazi...

Lagumdžija potvrdio: Finalni prijedlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici upućen predsjedniku Generalne skupštine UN-a

Zlatko Lagumdžija, ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama...

Više od 27 miliona KM za programe razvoja male privrede

Vlada Federacije BiH donijela je na današnjoj sjednici na...

Danas na snagu stupaju Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt je 27. aprila 2023. godine...