SDA-ovac Ahmet Dervišević htio platu delegata bez ijednog dana rada

Datum:

Ahmetu Derviševiću (SDA) nije odobren zahtjev da dobije status profesionalnog delegata u parlamentu BiH i da na osnovu toga, a bez prisustva ijednoj sjednici Doma naroda, u narednih 12 mjeseci dobija punu delegatsku platu, odnosno bijeli hljeb


Ahmetu Derviševiću (SDA) nije odobren zahtjev da dobije status profesionalnog delegata u parlamentu BiH i da na osnovu toga, a bez prisustva ijednoj sjednici Doma naroda, u narednih 12 mjeseci dobija punu delegatsku platu, odnosno “bijeli hljeb”, pišu Nezavisne.

Derviševiću je Centralna izborna komisija BiH (CIK) 22. oktobra ove godine dodijelila mandat s liste SDA za poziciju delegata. Ova odluka uslijedila je poslije smrti Sulejmana Tihića, bošnjačkog delegata u Domu naroda, koji je umro 25. septembra.

Nakon odluke CIK-a Ahmet Dervišević je 3. novembra podnio zahtjev Zajedničkoj komisiji bh. parlamenta za administrativne poslove da mu se dodijeli status stalno zaposlenog delegata Doma naroda.

U dopuni svog zahtjeva od 5. novembra obrazložio je da želi “ostvarivanje prava po osnovu dodijeljenog mandata”.

Derviševićev zahtjev ne bi bio sporan da ga nije podnio uoči samog isteka mandata aktuelnog saziva parlamenta BiH, čiji domovi ne zasjedaju od septembra jer su 12. oktobra održani opšti izbori. Rezultati izbora potvrđeni su 10. novembra i najkasnije za 30 dana treba da bude održana konstitutivna sjednica novog saziva Predstavničkog doma.

Zajednička komisija za administrativne poslove Derviševićev zahtjev odbacila je kao preuranjen zato što on nikad nije preuzeo dužnost.

“Po poslovniku Doma naroda, delegati preuzimaju dužnost davanjem svečane izjave pred Domom. Imenovani do sjednice Zajedničke komisije nije dao svečanu izjavu”, navedeno je u odluci koju je u četvrtak donijela Zajednička komisija za administrativne poslove.

Zvonko Jurišić, zamjenik predsjedavajućeg ove komisije, kaže da nije bilo nikakvog elementa da Dervišević zasnuje stalni radni odnos u parlamentu i dobije sva prava koja proizlaze iz tog statusa.

“Neke njegove stranačke kolege na sjednici su kazale da ih ne čudi ovaj zahtjev s obzirom na Derviševićevu ‘biografiju i materijalno stanje’. Da mu je odobren status stalno zaposlenog i na samo sedam dana, on bi nakon prekida radnog odnosa imao zakonsko pravo na ‘bijeli hljeb’, odnosno na oko 4.300 KM mjesečno”, naglasio je Jurišić, koji nakon dokazivanja da se ne može vratiti kod ranijeg poslodavca takođe polaže pravo da kao bivši poslanik narednu godinu dana prima poslaničku platu.

“Možda bi taj novac Derviševiću osobno nešto značio, ali bi donošenje takve odluke bilo karikiranje cijelog sustava”, ocijenio je Jurišić.

Dervišević nas je u razgovoru najprije uvjeravao da stalni radni odnos uoči isteka mandata ovog saziva parlamenta BiH nije tražio zbog 12 delegatskih plata.

“Tražio sam to jer smatram čašću biti delegat, makar i jedan dan, pa i zbog polaganja zakletve”, rekao je Dervišević, koji je prije dvije godine “zbog narušenih odnosa” smijenjen s mjesta predsjednika SDA u Brčkom.

Potom je objasnio da je podnošenjem svog zahtjeva želio da mu po isteku mandata pripadne “sve ono što imaju i ostali delegati”.

“U čemu je razlika između mene i njih”, upitao je Dervišević.

Iz odlazećeg saziva bh. parlamenta, osim Zvonka Jurišića, još 13 poslanika i delegata imaju pravo da narednih 12 mjeseci primaju platu jer su dokazali da se ne mogu vratiti kod svog ranijeg poslodavca.

(MOJ PORTAL)

Povezani postovi
Related

Hoće li Fadil Novalić ostati još četiri godine u premijerskoj fotelji?!

Kandidatskoj listi SDA mandat za delegatski klub Bošnjaka iz...

Esmir Bašić ispred NES-a kandidat za ministra u Vladi ZDK

Nakon završenih Općih izbora 2022. godine u procesu uspostave...

Ovo su ovjerene liste CIK-a iz Zeničko-dobojskog kantona za Dom naroda PFBiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovina ovjerila je 11...

Politička matematika u BiH: Čiji delegati za Dom naroda će na kraju ‘izvisiti’?

Iako se činilo da je sve napokon jasno kada...