Stranke na izbore potrošile 8,6 miliona KM

/

Političke stranke i nezavisni kandidati na kampanju za opšte izbore, potrošili su oko 8,6 miliona maraka. Prema podacima koje su dostavili CIK-u, moglo bi se zaključiti da su štedili jer je taj iznos gotovo sedam puta manji od zakonom dozvoljenog.


Na kampanju je najviše potrošio SDP, oko 1,3 miliona, a SNSD 100.000 manje. Slijede ih SDA sa troškom od 915.000 maraka, SBB sa 854.000, SDS sa 765.000 maraka, dok je HDZ BiH potrošila pola miliona maraka.

Nezavisne kandidate, čini se, kampanja je znatno manje koštala. Suad Agić potrošio je 2.346 maraka, a kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Halil Tuzlić nešto više od 1.000 maraka. Interesantno je da Mirsad Kebo, prema izvještaju, nije potrošio ni marke od dozvoljenih 600.000.

Ukupno 65 stranaka i 24 nezavisna kandidata izvještaje je trebalo da dostave do 10. decembra. Dosada je to učinilo samo 11 nezavisnih kandidata i 51 partija. Postupak utvrđivanja odgovornosti biće pokrenut protiv 14 stranaka koje nisu podnijele finansijski izvještaj i Stranke za evropsko Sarajevo koja je prekoračila dozvoljeni limit potrošivši na kampanju 30.000 maraka više od propisanog.

Zbog istog razloga odgovaraće i 13 nezavisnih kandidata koji uopšte nisu podnijeli izvještaj, ali i protiv devet kandidata koji su u izvještajima naveli da uopše nisu imali troškova za izbornu kampanju.

(Istinito news portal)

Povezani postovi

Održana sjednica Kantonalnog odbora SDA Zeničko- dobojskog kantona, predložen kandidat za predsjednika SDA

Sinoć je u Zenici održana sjednica Kantonalnog odbora SDA...

HDZ napustilo 14 članova iz ZDK: Brane nam političko djelovanje jer ne pratimo slijepo politiku podjele

U Zeničko-dobojskom kantonu je 14 istaknutih članova HDZ-a BiH...

Kasumović protiv Sinanovića: “Hrabri” ministre vi ni u mjesnoj zajednici ne biste mogli vršiti neku funkciju

Nakon što je ministar policije Benjamin Sinanović povukao s...

SDA, DF i NES žele smijeniti načelnika, kažu da je zbog njegovog nerada

Politička kriza, kako na državnom, primjetna je i na...