Stranke na izbore potrošile 8,6 miliona KM

Datum:

Političke stranke i nezavisni kandidati na kampanju za opšte izbore, potrošili su oko 8,6 miliona maraka. Prema podacima koje su dostavili CIK-u, moglo bi se zaključiti da su štedili jer je taj iznos gotovo sedam puta manji od zakonom dozvoljenog.


Na kampanju je najviše potrošio SDP, oko 1,3 miliona, a SNSD 100.000 manje. Slijede ih SDA sa troškom od 915.000 maraka, SBB sa 854.000, SDS sa 765.000 maraka, dok je HDZ BiH potrošila pola miliona maraka.

Nezavisne kandidate, čini se, kampanja je znatno manje koštala. Suad Agić potrošio je 2.346 maraka, a kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Halil Tuzlić nešto više od 1.000 maraka. Interesantno je da Mirsad Kebo, prema izvještaju, nije potrošio ni marke od dozvoljenih 600.000.

Ukupno 65 stranaka i 24 nezavisna kandidata izvještaje je trebalo da dostave do 10. decembra. Dosada je to učinilo samo 11 nezavisnih kandidata i 51 partija. Postupak utvrđivanja odgovornosti biće pokrenut protiv 14 stranaka koje nisu podnijele finansijski izvještaj i Stranke za evropsko Sarajevo koja je prekoračila dozvoljeni limit potrošivši na kampanju 30.000 maraka više od propisanog.

Zbog istog razloga odgovaraće i 13 nezavisnih kandidata koji uopšte nisu podnijeli izvještaj, ali i protiv devet kandidata koji su u izvještajima naveli da uopše nisu imali troškova za izbornu kampanju.

(Istinito news portal)

Povezani postovi
Related

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt: Dodik se ponaša kao drvosječa

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt rekao je se...

Zenica za sve njih: Kafanska tuča normalna je pojava za ugledne kadrove SDP-a

Često se u medijima može pročitati kako kadrovi SDP-a,...

ZAŠTITA STRANAČKIH MILJENIKA: Tužilaštvo ZDK neće provoditi istragu protiv Omera Škalje

Za pojedine tužioce Tužilaštva ZDK predvođene glavnom tužiteljicom Vesnom...