Stranke na izbore potrošile 8,6 miliona KM

/

Političke stranke i nezavisni kandidati na kampanju za opšte izbore, potrošili su oko 8,6 miliona maraka. Prema podacima koje su dostavili CIK-u, moglo bi se zaključiti da su štedili jer je taj iznos gotovo sedam puta manji od zakonom dozvoljenog.


Na kampanju je najviše potrošio SDP, oko 1,3 miliona, a SNSD 100.000 manje. Slijede ih SDA sa troškom od 915.000 maraka, SBB sa 854.000, SDS sa 765.000 maraka, dok je HDZ BiH potrošila pola miliona maraka.

Nezavisne kandidate, čini se, kampanja je znatno manje koštala. Suad Agić potrošio je 2.346 maraka, a kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Halil Tuzlić nešto više od 1.000 maraka. Interesantno je da Mirsad Kebo, prema izvještaju, nije potrošio ni marke od dozvoljenih 600.000.

Ukupno 65 stranaka i 24 nezavisna kandidata izvještaje je trebalo da dostave do 10. decembra. Dosada je to učinilo samo 11 nezavisnih kandidata i 51 partija. Postupak utvrđivanja odgovornosti biće pokrenut protiv 14 stranaka koje nisu podnijele finansijski izvještaj i Stranke za evropsko Sarajevo koja je prekoračila dozvoljeni limit potrošivši na kampanju 30.000 maraka više od propisanog.

Zbog istog razloga odgovaraće i 13 nezavisnih kandidata koji uopšte nisu podnijeli izvještaj, ali i protiv devet kandidata koji su u izvještajima naveli da uopše nisu imali troškova za izbornu kampanju.

(Istinito news portal)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Ovo su nosioci listi za Gradsko vijeće Zavidovići

Nosilac liste za Gradsko vijeće Zavidovići ispred SDA će...

Javne ličnosti u BiH nakon što odsluže kaznu u zatvoru, MOGU SE VRATITI POLITIČKOM ŽIVOTU

Političari u BiH koji su osuđeni ili se nalaze...

NES ZENICA ODRŽAO IZBORNU SKUPŠTINU: Jasmin Šarić izabran za predsjednika

Prošle sedmice održana je Izborna skupština NES Zenica. Za...

Reagovanje Stranke za BiH i DF Tešanj

U našu redakciju je stigao demant na objavljeni tekst...