16 ministarstava, dva potpredsjednika i premijer – Ima da Švicarsku rasturimo

/

Nakon jedne listopadne nedjelje i objave rezultata izbora, čuli smo priče da bi nova vlast mogla zaživjeti do kraja tekuće godine, lani dakle, do kraja prosinca. Pobjednici su optimistično ustvrdili kako nas čeka ekspresno rješenje svih problema a uspostava vlasti je prvi korak.


Prođe godina, nastupi nova, a u novoj godini i novo obećanje koje kaže da ćemo vlast dobiti do kraja mjeseca, tekućega, siječnja. Ili, ako bude kakvog kašnjenja, ono neće biti veće i duže od par tjedana. Uistinu, rekord će biti srušen ako se ostvari ta hrabra najava i uspostava vlasti bi mogla nositi prefiks „ekspresna”, posebno uzme li se u obzir dosadašnja praksa.

Rekord Belgije još nije srušen

Da ne bi Bosanci i Hercegovci bili jedini koji se ne mogu dogovoriti, pobrinuli su se političari u Belgiji gdje je onomad puk na vlast čekao duže nego što se u zapadnoj Hercegovini čeka na salu za svatove.

Ipak, kada god vlast u Federaciji BIH bude uspostavljena, nećemo se uspoređivati sa spomenutom Belgijom već sa Švicarskom, zemljom sa 26 kantona i polu kantona. Naime, ne usuđujemo se ni pomisliti kako će politički sustav Švicarske jadno izgledati kada u Federaciji kormilo preuzme novih 16 ministara na čelu s jednim premijerom, odnosno predsjednikom, i dva potpredsjednika vlade.

Nacionalnost kao struka

Ta momčad spasitelja sastavljena je matematičkim kodom ili formulom 8-5-3, kako je već populacija podijeljena po postotku,a na čelu momčadi je jedan izbornik/selektor iz reda jednog naroda dok su u stručnom stožeru dva pomoćnika iz ostalih naroda. O ostalima da ne govorimo.

Trgovina oko fotelja, stručnim izrazom rečeno, preraspodjele vodstva i resora, u punom je jeku. Svakodnevno se vama i nama, puku kojemu je svejedno tko je što i gdje već radi li taj netko transparentno ili ne, serviraju različite informacije u obliku želja i zahtjeva.

Nečije će želje biti uslišane dok će netko morati ostati kratkih rukava, nezadovoljan. A o tome zapravo ovisi vremenski, s njihove strane zacrtani, rok. Rok za sastavljanje vlasti i rok za početak pozitivnih promjena koji je prekoračen mnogo, stvarno mnogo puta do sada.

Nameće se činjenica da je kod sastavljanja vlasti najvažnija strukovna osnova nacionalnost. I to se ponavlja. Po tome ni današnja politička situacija u većem entitetu nije ništa drukčija od one prije četiri godine, a ni prije toga.

Zašto smo imali osjećaj da će biti isto? Da će zavrzlame oko raspodjele biti kamen spoticanja? Zato što vukovi dlaku mijenjaju a ćud nikada i zato što se uvijek isti ili slični vukovi ponavljaju.

(Portal Dnevno BiH/Kolumna-Marko Čuljak)

Povezani postovi

Muhamed Avdić bi trebao biti zajednički kandidat za načelnika Srebrenice SDP-a, NiP-a i Naprijed

Muhamed Avdić bi trebao biti zajednički kandidat za načelnika...

Demant Stranke za BiH ZDK

U našu redakciju je pristigao demant na tekst koji...

Omer Škaljo preuzeo Stranku za BiH u ZDK

Penzioner Omer Škaljo, aktuelni direktor Zavoda zdravstvenog kantona (ZZO)...

Mirela Buljubašić pristupila Našoj stranci Tešanj

Mirela Buljubašić, magistrica književnosti naroda BiH i b/h/s jezika,...