Moja priča: Izaberimo mir zajedno

/

U Tešnju dana 08.06.2015. godine u sali OŠ “Huso Hodžić” posjetioci su imali prilike poslušati izlaganja i poruke bivših učesnika rata, zatočenika logora kao i oboljelih od PTSP.

Inače dio je to projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost)  USAID-a kojeg realizuje CRS (Catholic Relief Services) u partnerstvu sa Fondacijom Mozaik, Caritasom Biskupske konferencije BiH, Forumom građana Tuzla i Helsinškim parlamentom Banjaluka. U okviru projekta učestvuje 32 općine/opštine, koje se rade u parovima kao što je to slučaj sa Tešnjom i Teslićom.

Osnovna koncepcija projekta je javno govorenje pod nazivom “Moja priča: Izaberimo mir zajedno”. Bivši učesnici rata javno su govorili o svojim iskustvima doživljenim u ratu i razgovarali sa učesnicima o svojim nekadašnjim i današnjim pogledima na rat, mir i život.

„Moja priča: Izaberimo mir zajedno” prvenstveno radi na pomirenju među građanima te pomaže izgraditi međusobno povjerenje među narodima BiH, te ujedno šalje jasnu poruku mladima o tome šta je zapravo rat. Danas su u Tešnju govorili predstavnici iz Dervente, Maglaja i Busovače koji su prezentirali svoja iskustva i koji su jasno poručili da najmlađe moramo učiti da ljude dijelimo samo na dobre i loše.

Danas, dvadeset godine od kraja sukoba, svako u svojoj istinitoj priči ispisanoj na različitim stranama, agitirajući međusobni oprost, ali ne i zaborav, oni su mladima dali jedinstvenu poruku: da grade budućnost koja će počivati na istini, razgovoru i jasnom opredjeljenju da
izgradnja trajnog mira počinje iskrenim dijalogom.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Na šta zatvorenici troše novac i sa kojim iznosom mogu raspolagati?

O uvjetima, pravima i mogućnostima koji imaju zatvorenici u...

Vlada FBiH im povezuje radni staž, a oni troše milione na 20 novih limuzina

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odobrila je 20.000 KM...

U FBiH plaće najviše rasle zaposlenima u obrazovanju: Evo koliko je iznosila prosječna u martu

Aktuelno tržište rada u FBiH karakteriziraju negativni trendovi i...