Tešanj u centru pažnje međunarodnih institucija, ali i predstavnika Hrvatske

/

Danas je u Tešnju održana prva od dvanaest planiranih radionica vezanih za evropske integracije. Ambasada Republike Hrvatske u našoj zemlji je nosilac projekta, a sam projekat je indirektni vid pomoći na temelju inicijative Berlin – London. Hrvatska kao jedna od susjednih država, kao punopravna članica EU želi dati svoj doprinos napretku BiH u procesu evropskih integracija.

Prema već postojećim planovima  Ambasada će organizovati  seriju radionica kojima je glavni cilj definisanje prava i obaveza svih sudionika u procesu evropskih integracija.

Na današnjoj radionici koja je održana u Tešnju bilo je dosta govora o tome što BiH očekuje na njenom put ka EU. Naša pitanja o samom ishodu radionice smo uputili doc.dr. Ismaru Alagiću, direktoru TRA agencije koji je svoje nezadovoljstvo istakao i činjenicom da je lokalna zajednica u potpunosti isključena iz procesa evropskih integracija u prethodnom periodu  te dodao:

“Bojim se da će se takva praksa nastaviti i u narednom periodu. Sam proces evropskih integracija postaje privilegija viših nivoa vlasti, odnosno državnog i entitetskog nivoa, dijelom u FBiH to prelazi na nivo Kantona, s tim da jedinica lokalne samouprave u tom procesu nema apsolutno. Jedinice lokalne samouprave su najfunkcionalnije jedinice političkog administrativnog organizovanja u ovoj  državi. Inače 70 posto propisa u
EU se implementira na nivou lokalnih zajednica  dok su u BiH one potpuno isključene.”

Bila je ovo prilika da Ismara Alagić, direktora TRA pitamo i šta misli o najavama Svjetske banke da će snimati film o Tešnju. Na naše pitanje Alagić nam je rekao

“IFC-  međunarodna finansijska korporacija kao tijelo Svjetske banke je proveo projekat skraćivanja administrativnih postupaka u BiH, gdje je lokalna zajednica u Tešnju jedan od svijetlih primjera. Postavljen je registar administrativnih postupaka koji se nalazi na stranice općine i dostupan je. U tom kontekstu međunarodna finansijska korporacija (IFC) snima film kojim se vrši svojevrsna evaluacija  postignutih rezultata. Ono što je posebno korisno istaknuti to da su nam isto tako podržali izradu investicionog sažetka za lokalnu zajednicu a isto tako podržali su izradu profila najistaknutijih firmi sa područja općine Tešanj. Smatram da je to jedno veliko i značajno priznanje postignutim rezultatima na lokalnom nivou i Agencija za razvoj općine Tešanj je na određeni način tehnički sekretarijat I kontakt tačka u saradnji sa IFC.”

Očigledno je da će približavanje EU, BiH donijeti mnogo izazova, s kojima će se svi eksperti i predstavnici vlasti u BiH morati ozbiljno pozabaviti.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Na šta zatvorenici troše novac i sa kojim iznosom mogu raspolagati?

O uvjetima, pravima i mogućnostima koji imaju zatvorenici u...

Vlada FBiH im povezuje radni staž, a oni troše milione na 20 novih limuzina

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odobrila je 20.000 KM...

U FBiH plaće najviše rasle zaposlenima u obrazovanju: Evo koliko je iznosila prosječna u martu

Aktuelno tržište rada u FBiH karakteriziraju negativni trendovi i...