U JABLANICI GORILA ŠUMA: GRAĐANI SE POZIVAJU NA OPREZ

/

Tokom poslijepodnevnih sati u četvrtak je u Jablanici u Donjem Rakovcu izbio požar koji srećom nije zahvatio šire šumske površine zahvaljujući brzoj reakciji mještana te pripadnika Profesionalne vatrogasne jedinice Maglaj.

Pored lokalnog puta u Jablanici, u mjestu Donji Rakovac u četvrtak je izbio požar koji je zahvatio nisko rastinje te šumu. Kako saznajemo požar je najvjerovatnije uzrokovao ljudski faktor odnosno opušak cigarete

Zahvaljujući brzoj intervenciji pripadnika PVJ Maglaj požar je ugašen i nije zahvatio veće površine. 

Iz Civilne zaštite općine Maglaj još u julu mjesecu građanima općine Maglaj upućen je apel i upozorenje od pojave požara. 

Molimo stanovništvo naše Općine da se ponašaju odgovorno kada je u pitanju loženje vatre na otvorenom ili spaljivanje gorivog otpada.

Skrećemo pažnju onima koji to budu radili da je potrebno preduzeti sljedeće mjere zaštiteod požara:

– materijal za spaljivanje uvjek odmaknuti što je moguće dalje od šume,

– otpadni materijal uvijek spaljivati u manjim količinama,

– materijal koji se spaljuje mora biti zaštićen vatrobranim pojasom (radi spriječavanja prijenosa i širenja vatre),

– prilikom paljenja materijala (otpada) mora biti najmanje 2 – 3 lica sa odgovarajućom opremom za gašenje šumskih požara – grablje, lopata, trnokop i druge poljoprivredne alatke,

– spaljivanje vršiti uvijek u jutarnjim satima dok sunčeva toplina nije potpuno osušila korov koji bi mogao prenijeti vatru dalje,

– spaljivanje nikada ne vršiti po vjetrovitom vremenu,

– nakon spaljivanja mjesto spaljivanja dobro pregledati, politi vodom ili zatrpati zemljom, za slučaj da je ostalo žari koju bi vjetar ponovo mogao raspiriti.

Da ne bi došlo do neželjenih posljedica, prenošenje vatre na šumske komplekse, skreće se pažnja svim onima koji se kreću šumskim površinama, izletnicima, rekreativcima, skupljačima šumskih plodova da ne lože vatru jer bi mogli u opasnost dovesti živote i imovinu ljudi. Napominjemo da će organi zaštite od požara u akcijama prevencije i nadzora šumskih površina, protiv lica koja se budu neodgovorno ponašali, podnositi prijave nadležnim državnim organima. 

O važnosti šuma ne treba puno govoriti, pa se nadamo da će dobronamjerni građani, ljubitelji prirode i zdravlja, poduzeti sve akcije, kao i ovu koja ima za cilj zaštitu životnog okoliša i čovjekove radne sredine, stoji u apelu Civilne zaštite. 

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Mješovita srednja škola Tešanj prva na Kantonalnom takmičenju iz informatike

Učenici MSŠ iz Tešnja učestovali su na Kantonalnom takmičenju...

Firma H&HMT Tešanj prijatelj Mješovite srednje škole

U realizaciji projekta Mješovite srednje škole Tešanj " Jedan...

Historijski uspjeh dječaka iz NK TOŠK-a na Međunarodnom turniru Čin Čin

Protekla tri dana selekcija 2016, Omladinskog pogona NK TOŠK...

Firma Salkić Tešanj prijatelj Mješovite srednje škole

U realizaciji projekta Mješovite srednje škole Tešanj "Jedan privrednik,...