Radnici Krivaje Mebl pješke krenuli u Zenicu

/

Nakon prekjučerašnjeg štrajka 200-tinjak radnika Krivaja Mobel i nakon jučerašnjeg razgovora predstavnika sindikata s radnicima donesena je odluka da se i danas nastavlja sa štrajkom.

Radnici su od općinskog načelnika dobili potvrdu da će zatražiti tematsku sjednicu Općinskog vijeća, te da će ista biti organizovana nakon prikupljanja relevantnih informacija od subjekata koji su dio navedenog problema.

Radnici traže da uprava preduzeća i kupci Krivaje Mebl u stečaju ispoštuju sve ono što su potpisali prilikom kupovine Krivaje – tvrde i kako postoji potpisana odluka da uposleno mora biti najmanje 800 radnika u ovom preduzeću dok se ne vrati kredit Razvojne banke.

Zahtjev za plaću je legitiman, ali isplata u istom danu za sve organizacione cjeline nije u sadašnjoj situaciji moguća, stav je Uprave.

“Nisam siguran da će i za 15 dana biti sav novac da bi im se moglo isplatiti u cjelokupnom iznosu. Ovako kako oni insistiraju – mislim da rade protiv svog interesa”, ističe Munib Husejinagić, direktor Krivaje Mobel nekad premijer ZE-DO kantona.

Iz uprave stiže i informacija da zbog nedostatka sirovine trenutno nema posla za sve uposlene te da se traže rješenja za ovu situaciju.

Proizvodnja je u ovom preduzeću i dalje u prekidu, a sindikat je pokrenuo proceduru organizacije generalnog štrajka, a danas je blizu 400 radnika krenulo u Zenicu.

Radnici Krivaje Mebl krenuli u Zenicu Foto: Bhindex

Radnici Krivaje Mebl krenuli u Zenicu
Foto: Bhindex

Za Bhindex kazali su, Hajrudin Imširović: “Plata je podjeljena u tri dobitna centra, a jedan od zahtjeva radnika da se plata isplati kompletnoj “Krivaja Mobel” za jedan dan, međutim to je samo jedan u nizu problema radnika u ovom preduzeću, tako da su se i oni koji su dobili platu pridružili ovoj grupi da krenemo “putem spasa” kako bi prekinuli agoniju koja traje mjesecima.”

Dok je grupa koja je slušala interviju u jednom glasu dodaila: “Šalju nas na tzv. čekanje, što je otkaz i već su od oktobra prošle godine skoro pola radnika poslali na biro ili ulicu”.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

NIP Tešanj se ozbiljno priprema za lokalne izbore: Doskorašnji predsjednik Stranke penzionera Sinan Roša potpisao pristupnicu NIP-u

Doskorašnji predsjednik Općinske organizacije Stranke penzionera-umirovljenika, Sinan Roša, ove...

Teslić: Jedna osoba lišena slobode zbog dva kaznena djela

Kako stoji u saopštenju PU Doboj, policijski službenici Policijske...

U Dobropolju pronađeno neeksplodirano ubojito sredstvo

Kako stoji u izvještju službe civilne zastite tokom jučerašnjeg...

Elma Sijerčić, direktorica HSS fondacije bila je gost ZOS radija

Danas je u Tešnju održana radionica na temu :...