Danas počinje Brexit

/

Velika Britanija će danas i zvanično početi proceduru izlaska iz Evropske unije, čime će biti okončano 44. godišnje članstvo te zemlje u uniji evropskih država, prenosi Anadoly Agency (AA). 

Izlazak iz EU ili popularno nazvani Brexit građani ove zemlje izglasali su na referendumu održanom u junu prošle godine. 

Premijerka Theresa May bi danas popodne u obraćanju donjem domu britanskog parlamenta trebala objaviti aktiviranje člana 50 Ugovora o formiranju EU, koji reguliše izlazak zemlje iz članstva te organizacije, čime će pokrenuti dvogodišnju proceduru britanskog napuštanja Unije. 

Istovremeno, birtanski izaslanik u EU Tim Barrow će predati pismo koje je May uputila predsjedniku Evropskog vijeća Donaldu Tusku. 

Iz kancelarije britanske premijerke saopćeno je zastupnicima u parlamentu da Britanija kreće na “značajno putovanje” i da treba ostati ujedinjena kako bi ostala “globalna Britanija”. 

Velika Britanija i EU imaju rok od dvije godine za razdruživanje.

zosradio.ba/federalna.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Potvrđeno: Poginuo iranski predsjednik i svi putnici u helikopteru

Ebrahim Raisi, predsjednik Irana, poginuo je u helikopterskoj nesreći,...

Značajan pad prodaje pesticida u EU

Došlo je do upadljivog pada količine pesticida prodatih u...

Švicarska je pobjednik Eurosonga, Hrvatska na drugom mjestu

Švicarska je pobjednik 68. izdanja muzičkog takmičenja Eurosong koje...

Građevinske kompanije u Hrvatskoj nemaju dovoljno radnika, ne pomažu ni veće plaće

Nedostatak djelatnika te visoke cijene rada i materijala usporavaju...