Tešanj: Radi se na otklanjanju posljedica od poplava

/

Svjedoci smo nemilih događaja koji su uslijedili nakon loših vremenskih uslova koji su ove sedmice zahvatili gotovo cijelu Bosnu i Hercegovinu. Stanovnici su sa zebnjom očekivali svaki naredni sat, pa i početak padavina. što i ne čudi ako se prisjetimo poplava 2014. godine.

Kako kažu stanovnici koji su pretrpili poplave u maju 2014.godine, to se nikada zaboraviti ne može, zato ne iznenađuje činjenica da je veliki broj njih proveo besanu noć sa 13. na 14. maj ove godine. Nažalost opet su pojedine mjesne sredine stradale i poplava je donijela nove nevolje.

Jedna od takvih sredina je i MZ Kalošević i Kraševo, na području općine Tešanj gdje je 20-ak objekata bilo zahvaćeno ovom poplavom.  Prema riječima Općinskog načelnika Suada Huskića porast vodostaja rijeke Usore je donio određene poteškoće te je bilo neophodno proglasiti i stanje prirodne nesreće.

”Zapravo se desilo da je visoki vodostaj rijeke Usore, zbog padavina na prostoru opštine Teslić, izazvao izlijevanje rijeke Usore u priobalje naročito u MZ Kalošević i probijanje
nasipa koji su tamo postojali. Naglašavam da su to nasipi koji su izdržali visok vodostaj i poplave 2014. godine, međutim na tom mjestu Usora je bila mnogo veća nego što je bila 2014. godine.” – kazo je Suad Huskić, Općinski načelnik.

Osim poplavljenih objekata dodaje da su dodatne probleme stvarali i prekidi u  vodosnabdijevanju, oštećenje određenih puteva što je izazvalo i privremeno zatvaranje saobraćajnica i određenih mostova. O trenutnoj situaciji u ovoj MZ Općinski načelnik je kazao:

Trenutno je stanje da smo ispumpali vodu oko objekata i u objektima. Započinjemo
proces čišćenja objekata i dvorišta, a u pripremi je i dezinfekcija prostora. Uz to provodimo i neke druge mjere kao što su podrška stanovništvu, dakle u higijenskim i nekim drugim potrebama koje imaju. Izvršili smo hitnu sanaciju puteva, a već su u toku radovi na popravci tog nasipa
.”

Prema planovima Općine Tešanj u narednom periodu će uslijediti i ojačavanje pomenutog nasipa kako bi se spriječile u budućnosti ovakve situacije.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

NIP Tešanj se ozbiljno priprema za lokalne izbore: Doskorašnji predsjednik Stranke penzionera Sinan Roša potpisao pristupnicu NIP-u

Doskorašnji predsjednik Općinske organizacije Stranke penzionera-umirovljenika, Sinan Roša, ove...

Teslić: Jedna osoba lišena slobode zbog dva kaznena djela

Kako stoji u saopštenju PU Doboj, policijski službenici Policijske...

U Dobropolju pronađeno neeksplodirano ubojito sredstvo

Kako stoji u izvještju službe civilne zastite tokom jučerašnjeg...

Elma Sijerčić, direktorica HSS fondacije bila je gost ZOS radija

Danas je u Tešnju održana radionica na temu :...