ZDK: Potpisano 77 ugovora iz oblasti zaštite okoliša

/

Danas je u Zenici upriličeno potpisivanje ugovora za LOT 3 odnosno projekte iz oblasti zaštite okoliša na području Zeničko-dobojskog kantona.

Ugovor su potpisani između Ministarstva prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštitu okoline ZDK i predstavnika medija, sportskih udruženja i udruženja građana. Ovogodišnjim ugovorima je obuhvaćeno 100 aplikanata.

Za projekte iz LOT-a 1 opredjeljeno je 900 hiljada KM, za LOT 2 preko 420 hiljada KM i za LOT 3 oko 149 hiljada KM za 77 aplikanata.

Današnji ugovori se odnose na poticanje izbjegavanja nastajanja otpada, selektivno prikupljanje, recikliranje, ponovnu upotrebu i obradu otpada, korištenje alternativnih izvora energije u cilju smanjenja zagađenja okoliša, jačanje ekološke kulture građana itd.

”Glavni cilj, odnosno ciljana grupa su nam mlade osobe i iz tog razloga smo podržali sve nevladine organizacije, sportske klubove i sve ostale, da bismo podigli svijest o okolišu pogotovo kod mladih osoba, jer na mladima ipak svijet ostaje. Što se kriterija tiče, išli smo ravnopravno po čitavom ZDK, te smo tako imali samo 4 odbijenice, i to zbog nepotpune papirologije.”-kazao je Arnel Isak, ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoline ZDK.

Ministar Isak je danas kazao da će biti izvršen nadzor provođenja projekta, te da oni aplikanti koji ne budu podnijeli izvještaj i provodili projekat, neće moći aplicirati sljedeće godine.

Podržavanjem apliciranih projekata propagira se zaštita okoliša i podizanje svijesti građana o potrebi okolišno održivog ponašanja saopćeno je iz Ministarstva. Prethodno su potpisani ugovori za LOT 1 I LOT 2., u okviru javnog poziva Ministarstva.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Vlada ZDK finansira izradu Registra kućnih ložišta, planirana izgradnja savremenih deponija u Kaknju i Maglaju

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Izvještaj o zaštiti okoliša...

SNAGA NARODA u ZDK je “ugasila” stranku NES (NARODNI EUROPSKI SAVEZ)

Odlaskom Rame Isaka iz NES-a i njegovim ulaskom u...

Drama kod Zenice: Bježao vozilom, izbjegao policijsku barikadu pa sletio u rijeku i pobjegao

Zenička policija traga za muškarcem koji se dao u...

U ZDK se bilježi povećan broj zaposlenih

Javna ustanova Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona, na kraju...