SAD upozorava uoči pregovora sa Rusijom: Mogli bi objaviti lažne vijesti

/

Američka vlada pokušala je smanjiti očekivanja uoči pregovora s Moskvom koji su zakazani za ponedjeljak, upozorivši ujedno na dezinformacije koje bi mogle doći s ruske strane.

Pokušaj podjele među saveznicima

– Mogu vam zajamčiti unaprijed da na ovim pregovorima neće biti čvrstih obveza – rekao je predstavnik Bijele kuće u subotu, dodajući da će pregovori ipak biti “ozbiljni i konkretni”.

Sva će se pitanja potom proučiti u Vašingtonu i o njima će se razgovarati sa saveznicima tokom sedmice, rekao je dužnosnik novinarima.

Upozorio je da bi se u ruskim medijima mogla pojaviti lažni izvještaji o rezultatima pregovora u “namjernom pokušaju podjele među saveznicima”, te zatražio od novinara da ne nasjedaju na to.

Pregovori u Ženevi

Pregovori koji će se voditi u Ženevi dolaze u vrijeme napetosti između Zapada i Rusije oko Ukrajine. Sastanak Vijeća NATO- Rusija trebao bi se također održati druge sedmice, u srijedu u Briselu, što je prvi takav sastanak u dvije i po godine. Iza njega će uslijediti u četvrtak u Beču razgovori u okviru OESS-a.

Rusija je premjestila gotovo 100.000 vojnika blizu granice s Ukrajinom, ali tvrdi da se ne priprema za invaziju i traži da Zapad ukine potporu ukrajinskoj vladi i zaustavi širenje NATO-a na istok.

Vašington je već neke zahtjeve Moskve odbacio kao neodržive. Dodatni problem je što Rusija šalje vojnike da uguše protuvladine prosvjede u susjednom Kazahstanu, što je izazvalo zabrinutost u Vašingtonu.

zosradio.ba/avaz.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Značajan pad prodaje pesticida u EU

Došlo je do upadljivog pada količine pesticida prodatih u...

Švicarska je pobjednik Eurosonga, Hrvatska na drugom mjestu

Švicarska je pobjednik 68. izdanja muzičkog takmičenja Eurosong koje...

Građevinske kompanije u Hrvatskoj nemaju dovoljno radnika, ne pomažu ni veće plaće

Nedostatak djelatnika te visoke cijene rada i materijala usporavaju...

Von der Leyen: Zabrana TikToka u EU nije isključena

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je...