U Tešnju održana prezentacija rada u čast 15 godina postojanja Udruženja žena „Naša porodica“

/

U maloj sali JU Centra za kulturu i obrazovanje Tešanj održana prezentacija rada u čast 15 godina postojanja Udruženja žena „Naša porodica“. Ovo Udruženje oformljeno je davne 2005. godine, te je oduvijek imalo cilj da djeluje u očuvanje porodice, poticanje humanitarnih akcija, pomoć ženi – zapošljavanje, edukacija, zdravlje žene, saradnja sa drugim udruženjima.

„Naša porodica“ istakla se po projektu prikupljanje kurbanskog mesa i svih drugih potrebština stanovništu općine Srebrenica, te odlazak dva puta godišnje u najudaljenije dijelove te općine. Iza njih je, također, organiziranje, već 15 godina, zajedničkog druženja za majke šehida iz svih općina čija su djeca položila svoje živote i ostala u Tešnju. Druženje s majkama organizirano je svakog  9. maja na Dan pobjede nad fašizmom, no pandemija ih je u tome predhodne dvije godine spriječila.

„Družimo se već 15 godina intenzivno, a tu su i dvije pandemijske godine koje nismo radile, ne zato što smo lijene nego smo jednostavno sve bile zabavljene pandemijom, a mnoge su bile i bolesne. U tom periodu nismo toliko djelovale, ali smo nedavno imale jedan projekat prema majkama šehida. Zajedno u saradnji s općinom Tešanj smo posjetili majke šehida i poginulih boraca iz Tešnja i Teslića. Pokucali smo na 200 adresa i uručili im skormne poklone. Na ovaj način smo im željeli pokazati da ih nismo zaboravile. Dvije godine ih nismo posjetile, ali sada jesmo. To smo s ponosom odradili“, kazala je predsjednica Udruženja Emina Ajanović, te dodala da su preostale pakete namjenili gostima iz Srebrenice:

„Ostalo nam je nešto malo paketa, te smo predsjedica Savjeta Udruženja, Ismeta Hatibović i ja odlučile da ih predamo ljudima koji su došli iz Srebrenice, a oni će ih podijeliti onima za koje smatraju da su najpotrebniji. Tu nema mnogo paketa, ali se nadamo da ćemo uspjeti bar malo obradovati te ljude.“

Ismeta Hatibović u ovom je udruženju od samog osnivanja.

„Jako mi je teško ukratko da kažem šta je to značajno i veliko što smo uradile. Meni je veliko svaki put kada spomenem Srebrenicu. U Udruženju djelujem i radim sa ostalim članicama već 15 godina i imala sam sreću i bila mi je čast da sam za to vrijeme oko 30 puta otišla u najudaljenije dijelove Srebrenice. Moj moto je da ideš tamo gdje te neko treba i gdje možeš dati svoj doprinos. To mi je za ovo vrijeme najveća satisfakcija,“ kazala je za ZOS radio predsjednica Savjeta Udruženja žena „Naša porodica“.

Ismeta je godinama za ovo Udruženje ustupila i dio svoje kuće odakle su polazile sve humanitarne akcije.

„Sve svoje resurse stavila sam na raspolaganje „Našoj porodici“. Za sve te godine koje sam radila moja kuća je bila otvorena za sve ljude dobre volje, svim donatorima, sugrađanima koji su nas prepoznali i htjeli da nam pomognu. Vjerujte da sam ponosna na to. Kada više ne budem u Udruženju, a budem mogla dati ikakav doprinos, ponovo ću širom da otvorim vrata moje kuće.“

U Tešanj iz Srebrenice po prvi put došao je Mujo Salihović iz Skelana, mjesta koje je udaljeno oko 40 kilometara od Srebrenice, kako bi pružio podršku Udruženju žena „Naša porodica“ i zahvalio im se za sve godine koje su radile i pomagale njegove sugrađane.

“Moram istaći da mi povratnici s područja Srebrenice nikada se ne možemo odužiti i dovoljno zahvaliti tim ženama koliko su učinile, u samom činu povratka i opstanka na našim prostorima. Mnogo puta su nam davale podršku svojim riječima i ljubaznošću da ne bi napustili prostore na koje smo se vratili. Zahvalini smo Tešnjacima i tešanjskom narodu, ali i članicama Udruženja.”

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Podijeljeni interesi: SDA u Općoj bolnici Tešanj osujetila kadrovsko rješenja stranke NAPRIJED

Na nedavnoj sjednici Upravnog odbora JU Opće Bolnice Tešanj,...

Firma Kalim profil prijatelj Mješovite srednje škole

U realizaciji našeg projekta " Jedan privrednik, jedna učionica...

Firma Artizan Company prijatelj Mješovite srednje škole

U realizaciji našeg projekta " Jedan privrednik, jedna učionica...

PUTNIKOVO BRDO-MEDAKOVO: Gradi se dionica vrijedna više od 300 miliona KM

Izgradnja dionice duge 8,5 kilometara Putnikovo Brdo – Medakovo...