O regulacionim planovima u Zenici mišljenje će reći i pravosuđe

Datum:

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona zaprimilo je prijavu o mogućim nezakonitostima u donošenju pojedenih regulacionih planova na što su ranije ukazivali neformalne grupe građana Pokret za preokret i Čuvari Zenice.

Nakon odluke Gradskog vijeća Zenice da usvoji nacrte regulacionih planova Trg Alije Izetbegovića, Crkvice i Kamberovića ravan i padina, neformalna grupa građana Pokret za preokret u oktobru 2021. godine počela je institucionalnu borbu za utvrđivanje zakonitosti izrade i donošenja predmetnih planova.

Boris Britvar, Zeničanin i aktivista neformalne grupe građana Pokret za preokret, nam je kazao da je indikativno da su se gradska, kantonalna i federalna inspekcija proglasile nenadležnim u smislu inspekcijskog nadzora nad izradom i usvajanjem prostorno-planske dokumentacije uprkos činjenici da su sva tri inspekcijska organa nadležna po različitim osnovama.

“Osim toga, nenadležnom se oglasila i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, a na zahtjeve upućene Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine te Uredu za borbu protiv korupcije ZDK nikada nismo dobili odgovor. Nakon svega, kao posljednja instanca ostalo je pokretanje postupka pred Kantonalnim tužilaštvom za utvrđivanje odgovornosti zbog nezakonitog rada u oblasti prostornog uređenja Grada Zenica”, kazao je Britvar te dodao da su u svemu imali podršku USAID-a i Centra civilnih inicijativa kojima su zahvalni.

Ističe da u narednom periodu imaju namjeru istrajati na svojim zahtjevima prema Gradskom vijeću koje su iskazali na protestima organiziranim ispred zgrade Gradske uprave.

“Grad Zenica je najznačajnija urbanistička cjelina u Bosni i Hercegovini i verujemo da će Gradsko vijeće shvatiti ozbiljnost trenutka i prihvatiti naše zahtjeve, te na taj način spriječiti urbanističko nasilje i uništavanje naše kulturno-povijesne baštine”, zaključio je Britvar.

Na protestu koji je ranije održan ispred Gradske uprave Zenica neformalna grupa građana Čuvari Zenice ukazali su i na regulacione planvoe Trg rudara i Centar 2 kao i to da očekuju pokretanje inicijative za izmjenu prostorngo plana Grada Zenice s ciljem preispitivanja isplativosti izgradnje sedam hidrocentrala.

Iz Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona ranije su kazali da je postupak u fazi prijave te da više informacija ne može biti poznato za javnost, piše Klix.

 

Povezani postovi
Related

Vlada ZDK utvrdila Prijedlog Zakona o turizmu

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva za privredu, na...

U Zenici uhapšen diler: Pronađeni spid i 40 saksija marihuane

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)...

Dva lica osumnjičena za ubistvo na području Kaknja predata nadležnom tužilaštvu

Dana 11.06.2022.godine u 12.15 sati, policijski službenici Policijske stanice...

Bašić: Porodiljama u ZDK isplata naknade od 1.000 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona već narednog će mjeseca zastupnicima Skupštine...