O regulacionim planovima u Zenici mišljenje će reći i pravosuđe

/

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona zaprimilo je prijavu o mogućim nezakonitostima u donošenju pojedenih regulacionih planova na što su ranije ukazivali neformalne grupe građana Pokret za preokret i Čuvari Zenice.

Nakon odluke Gradskog vijeća Zenice da usvoji nacrte regulacionih planova Trg Alije Izetbegovića, Crkvice i Kamberovića ravan i padina, neformalna grupa građana Pokret za preokret u oktobru 2021. godine počela je institucionalnu borbu za utvrđivanje zakonitosti izrade i donošenja predmetnih planova.

Boris Britvar, Zeničanin i aktivista neformalne grupe građana Pokret za preokret, nam je kazao da je indikativno da su se gradska, kantonalna i federalna inspekcija proglasile nenadležnim u smislu inspekcijskog nadzora nad izradom i usvajanjem prostorno-planske dokumentacije uprkos činjenici da su sva tri inspekcijska organa nadležna po različitim osnovama.

“Osim toga, nenadležnom se oglasila i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, a na zahtjeve upućene Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine te Uredu za borbu protiv korupcije ZDK nikada nismo dobili odgovor. Nakon svega, kao posljednja instanca ostalo je pokretanje postupka pred Kantonalnim tužilaštvom za utvrđivanje odgovornosti zbog nezakonitog rada u oblasti prostornog uređenja Grada Zenica”, kazao je Britvar te dodao da su u svemu imali podršku USAID-a i Centra civilnih inicijativa kojima su zahvalni.

Ističe da u narednom periodu imaju namjeru istrajati na svojim zahtjevima prema Gradskom vijeću koje su iskazali na protestima organiziranim ispred zgrade Gradske uprave.

“Grad Zenica je najznačajnija urbanistička cjelina u Bosni i Hercegovini i verujemo da će Gradsko vijeće shvatiti ozbiljnost trenutka i prihvatiti naše zahtjeve, te na taj način spriječiti urbanističko nasilje i uništavanje naše kulturno-povijesne baštine”, zaključio je Britvar.

Na protestu koji je ranije održan ispred Gradske uprave Zenica neformalna grupa građana Čuvari Zenice ukazali su i na regulacione planvoe Trg rudara i Centar 2 kao i to da očekuju pokretanje inicijative za izmjenu prostorngo plana Grada Zenice s ciljem preispitivanja isplativosti izgradnje sedam hidrocentrala.

Iz Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona ranije su kazali da je postupak u fazi prijave te da više informacija ne može biti poznato za javnost, piše Klix.

 

Povezani postovi

Gradonačelnik predložio smanjenje paušala vijećnicima na 1 (jednu) KM po sjednici Gradskog vijeća umjesto 250,00 KM

Gradonačelnik predložio smanjenje paušala i naknada Gradskim vijećnicima na...

Zeničanka iz SAD-a: Za 10 dana skupila 70.000 dolara, djeci bez majke poklon iz snova

Zeničanka Selma Krehmić Imširević, koja već deset godina živi...

Sedmica prevencije: Izaberi život, pobjedi stid, uradi PAPA test

Evropska sedmica prevencije karcinoma grlića maternice pokrenuta je još...

Zenički rudari obustavili rad zbog neisplaćene plaće i toplog obroka

Rudari Rudnika mrkog uglja Zenica, pogona Stara jama i...