Spuštena dobna granica za preventivne preglede

Datum:

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo donijelo je odluku da se spusti dobna granica kada su u pitanju preventivni pregledi, u okviru pilot projekta ranog otkrivanja raka grlića maternice, raka dojke i debelog crijeva.

Na stranici www.zivotjeupitanju.ba sada se mogu prijaviti sve osobe koje nisu prebolovale i trenutno ne boluju od karcinoma dojke, grlića maternice i debelog crijeva, koje imaju mjesto prebivališta na području Kantona Sarajevo, između 40-65 godina, a nisu obavile papa test, mamografiju ili kolonoskopiju u proteklih godinu dana.

Trošak pregleda iznosi 60 KM

U prvih 48 sati od početka ove kampanje prijavilo se više od 2.000 osoba.

Trošak pojedinačnog pregleda iznosi 60 KM, a cjelokupan iznos po svakom pregledu za sve građane Kantona Sarajevo snosi Ministarstvo zdravstva KS.

Građani koji se prijave mogu birati između osam zdravstvenih ustanova u KS-u u kojima će obaviti pregled: Opća bolnica „Prim.dr. Abdulah Nakaš“, Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS, Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a KS, te poliklinike Agram, Al-Tawil, Atrijum, Eurofarm Centar i SaNaSa.

Rizična skupina

Osobe koje ne spadaju u rizičnu skupinu za rak debelog crijeva, a imaju slučaj ove maligne bolesti u porodici, druge vrste malignih oboljenja, ili upalne bolesti crijeva, mogu se prijaviti za test okultnog krvarenja u Poliklinici Atrijum i test ultrazvuka u Poliklinici Al-Tawil.

Svi oni koji spadaju u rizičnu skupinu po navedenim parametrima, trebaju se odmah prijaviti na kolonoskopiju u Općoj bolnici “Prim dr Abdulah Nakaš”, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Izvor: Avaz.ba

Povezani postovi
Related

Puna plata prilikom održavanja trudnoće i za oboljele od malignih bolesti

Republika Srpska bi uskoro trebalo da dobije novi zakon...

Masovna tučnjava u Kalesiji: Navodno se potukle osobe iz dva naselja

U centru Kalesije prije dvije noći došlo je do...

Otkupljivači nude sedam KM za malinu, tvrde da nema potražnje

Iako je berba malina u Republici Srpskoj u završnoj...

Od narednog mjeseca brže do Hercegovine i mora

Tunel Ivan, centralna tačka koja povezuje dionicu magistralne ceste...