DRAMA U ZENIČKOM NES-u: Tek što su postali dio nove koalicije u ZDK, prepolovio im se skupštinski kapacitet?

/

Odlaskom Isaka iz NES-a je prepolovljen skupštinski kapacitet ove stranke u Skupštini ZDK jer je na izborima 2. oktobra osvojio dva mandata.

Predsjednik Bosanskohercegovačke inicijative KF Fuad Kasumović objavio je da neće biti premijer Zeničko-dobojskog kantona, javlja portal Politički.

Na konferenciji za novinare u Zenici, gdje je predstavljena nova parlamentarna većina za Zeničko-dobojski kanton on je objavio da ostaje gradonačelnik Zenice.

“Potpisao sam papir kojim se odričem mandata u Skupštini ZDK. I prije četiri godine osvojio sam mandat u Parlamentu BiH, nisam ga prihvatio. Smatram da trebam ostati gradonačelnik Zenice do kraja ovog mandata”, rekao je Kasumović. On je saopćio i da je mandat od njega preuzela “druga osoba”.

“Sve smo predvidjeli, pa i to i taj mandat dodijeljen je drugome”, rekao je Kasumović.

Kao što je poznato, SDP BiH, Bosanskohercegovačka inicijativa Fuad Kasumović, Naša stranka, DF/GS, Narod i pravda, NES potpisali su Sporazum o koalicionoj saradnji u Zeničko-dobojskom kantonu. U Sporazumu koji definiše koalicionu saradnju se navodi da će u narednih sedam dana biti predložen premijer, a najdalje za 15 dana biti definisan Program rada.

Međutim, kako javlja portal Politički, ovaj sporazum izazvao je velike probleme unutar NES-a. Najutjecajniji i napoznatiji član zeničkog NES-a, Ramo Isak, otkazao je poslušnost stranci i u narednom četvorogodišnjem mandatu on planira biti nezavisni poslanik.

Razlog za takvu odluku možemo tražiti u njegovom neslaganju zbog koaliranja sa strankom Fuada Kasimovića. Bh. javnosti je jako dobro poznat sukob na relaciji Kasumović – NES koji je posebno bio zaoštren tokom predizborne kampanje.

“NES je kriminalna organizacija. Vjerujte meni”, rekao je Kasumović nebrojeno puta pred novinarima i bh. javnosti te govorio kako mu nisu jasni građani koji glasaju za NES.

Odlaskom Isaka iz NES-a prepolovljen je skupštinski kapacitet ove stranke u Skupštini ZDK jer je na izborima 2. oktobra osvojila dva mandata.

Uz novu koaliciju u ZDK koja ima 18 ruku u Skupštini pristala je NES-ova Almina Sivić koja je na izborima 2. oktobra osvojila značajno manje glasova (653) od Isaka.

Prema svemu sudeći, politička drama u ZDK je tek na početku, piše slobodnabosna.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

SNAGA NARODA u ZDK je “ugasila” stranku NES (NARODNI EUROPSKI SAVEZ)

Odlaskom Rame Isaka iz NES-a i njegovim ulaskom u...

Drama kod Zenice: Bježao vozilom, izbjegao policijsku barikadu pa sletio u rijeku i pobjegao

Zenička policija traga za muškarcem koji se dao u...

U ZDK se bilježi povećan broj zaposlenih

Javna ustanova Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona, na kraju...

Visoko i fenomen “piramida” mamac za turiste: “Kada sam ovdje ja se osjećam kao da sam doma”

Skoro dvije decenije traju iskopavanja u Visokom, a fenomen...