Mirnes Tukić: “Ponosan sam na mlade Doboj Juga koji se bave sportom i želimo da ih nagradimo”

/

Svjedoci smo čestih objava sportista u kojima iznose svoje žaljenje nerazumijevanjem vlasti za potrebom ulaganja u sport.

No, postoje i one lokalne zajednice koje su u okviru svojih mogućnosti trude ulagati u sport a samim tim i u pravilan razvoj mladih. Jedna od takvih lokalnih zajednica je i Općina Doboj Jug, koja je kroz sistematski pristup oblasti sporta pokušala učiniti najbolje za mlade.

“Općina Doboj Jug zajedno sa mnom na čelu i sa Općinskim vijećem svake godine u budžetu planira veći dio sredstava za finansiranje prvenstveno Sportskog saveza i sportskih klubova. Mi planiramo na godišnjem nivou oko 30 hiljada maraka, za rad Sportskog saveza i udruženja. Iz našeg operativnog budžeta koji iznosi oko 800 hiljada maraka, mi za udruženja građana izdvajamo još oko 20 hiljada što u konačnici znači da izdvajamo oko 50 hiljada KM samo za sport.” – pojašnjava nam Mirnes Tukić, načelnik općine Doboj Jug.

Osim finansijskih izdvajanja za rad sportskih udruženja i saveza, neophodna je i prateća sportska infrastruktura, koja će mladima ali i onim starijima omogućiti normalan trenažni proces.

“Općina Doboj Jug shodno svojim mogućnostima ulaže i u sportsku infrastrukturu. U proteklom periodu je izgrađen novi stadion sa umjetnom travom, a u toku je i izgradnja jednog sportskog centra u Mravićima, za koji se izdvajaju značajna sredstva. Za stadion sa umjetnom travom smo izdvojili 200 hiljada KM, dok će za Sportski centar u Mravićima biti izdvojeno oko million konvertibilnih maraka. Ako govorimo o Sportskom centru u Mravićima, kroz općinski budžet smo planirali izdvajanje od 100 hiljada KM  i očekujemo podršku od viših nivoa vlasti. Vlada ZDK je za ovaj projekat izdvojila 400 hiljada KM, tako da ćemo ove godine planirati uložiti oko 500 hiljada u ovaj objekat” – kazao je za ZOS radio Mirnes Tukić.

Prema riječima Načelnika općine Doboj Jug opredjeljenje općinske vlasti svakako je omogućavanje što više sportskih sadržaja te ističe:

“Cilj nam je da naša omladina ima gdje izaći, boraviti i korisno provoditi svoje vrijeme. ”

Na prostoru općine Doboj Jug svake godine 1.marta na Dan nezavisnosti se biraju i najbolji sportisti koji su ostvarili zapažene rezultate.  Organizator ove manifestacije je Sportski savez a pokrovitelj Općina Doboj Jug.

“Na toj manifestaciji se prezentiraju naše najbolje sportske nade kao i njihov uspjeh. Općina Doboj Jug zajedno sa Sportskim savezom nagradi najbolje sportiste u smislu stipendiranja kroz godinu dana što je naš mali doprinos njima. S druge strane to je i podstrek svim sportistima sa područja općine Doboj Jug da se trude, da svake godine budu bolji i bolji, kako bi i oni ušli u taj krug stipendiranja, od strane Sportskog saveza i općine Doboj Jug. Ja se zaista evo moram pohvaliti da su naša djeca izuzetno aktivna, da se dosta bave sportom i to nam je jako bitno da ih odvojimo od svih onih poroka koji su danas prisutni.” – zaključuje na kraju Mirnes Tukić, načelnik općine Doboj Jug.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Međunarodni dan babica: Ovo je najljepša i najodgovornija profesija

Danas je Međunarodni dan babica, koji je, 1992. godine,...

Godina dana od rastanka s Senadom Brkom: U Tešnju praznina bez njegovog lika i dobrih djela

Na današnji dan napustio nas je Senad Brka. Podjsećamo, Nakon iznenadne,...

Firma Euro Oniks prijatelj Mješovite srednje škole

U realizaciji našeg projekta " Jedan privrednik, jedna učionica...