Kako sad stvari stoje još ćemo se načekati za prostorne i urbanističke planove općina i gradova u ZDK

/

Prema godišnjem planu rada Kantonalnog zavoda za urbanizam i prostorno uređenje Zeničko-dobojskog kantona za period 2023. godine u ovoj instituciji trenutno radi 17 uposlenih. Od tog broja rade samo dva arhitekta.

Sistematizacijom je predviđeno 27 radnih mjesta. Nisu popunjena dva vrlo važna radna mjesta. Nedostaje stručni savjetnik za hidrotehničke poslove i stručni savjetnik za energetske sisteme. Ovih skoro 40% zaposlenih manje nego što je predviđeno trenutno rade na svim fazama prostornih i urbanističkih planova općina i gradova na području ZDK.

„Trenutno radimo urbanistički plan za općinu Tešanj, odnosno prostorni plan za općinu Tešanj, izmjene prostornog plana općine Usora. Radimo prostorni plan za općinu Maglaj, radimo prostorni plan za općinu Olovo, radimo prostorni plan za općinu Breza i radimo urbanistički plan za Grad Zenicu“, rekao je za Zenicainfo.ba Refik Zeković, direktor Kantonalnog zavoda za urbanizam i prostorno uređenje Zeničko-dobojskog kantona.

Prošle godine izrađen je prostorni plan općine Vareš a prije nekoliko godina, općine Zavidovići i grada Zenice. Trenutno bi trebalo započeti izradu novog prostornog plana općine Doboj Jug jer stari ističe ubrzo. Pri izradi prostornih i urbanističkih planova ne ide sve uvijek po planu, piše Zenica Info. 

„Problemi su u prostorno-planskoj dokumentaciji višestruki. Evo mi smo recimo za općinu Olovo obustavili izradu prostornog plana iz razloga što je više od 50% područja općine Olovo proglašeno područjem od značaja za Federaciju BiH i federalnim prostornim planom, odnosno nacrtom, jer nažalost plan još nije usvojen, je predviđeno da se rade neke više namjenske akumulacije na Krivaji, na Stupčanici i na rijeci Bioštica tako da se lokalna zajednica ne slaže jer je to uzurpiran prostor od većeg nivoa, nemoće da se razvija, pogotovo općina Olovo je interesantna za turizam, tako da smo prekinuli izradu dok se ne riješe ti problemi“, rekao je za Zenicainfo.ba Refik Zeković, direktor Kantonalnog zavoda za urbanizam i prostorno uređenje Zeničko-dobojskog kantona.

Sličan je problem i u općini Tešanj završena je prostorna osnova i treba nastaviti fazu prednacrta međutim nije riješen problem sa poljoprivrednim zemljištem. Veliki je posao i urbanistički plan Grada Zenice, jedan od najvećih u posljednih dvadeset godina za ovaj Kantonalni zavod. Sav posao oko izrade prostornih i urbanističkih planova Zavod radi besplatno, u okviru svojih redovnih aktivnosti, a komercijalna cijena jednog prostornog plana, zbog reda veličine za npr. grad Banja Luku iznosi više od 600.000 KM, naglašava direktor Zeković.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

SNAGA NARODA u ZDK je “ugasila” stranku NES (NARODNI EUROPSKI SAVEZ)

Odlaskom Rame Isaka iz NES-a i njegovim ulaskom u...

Drama kod Zenice: Bježao vozilom, izbjegao policijsku barikadu pa sletio u rijeku i pobjegao

Zenička policija traga za muškarcem koji se dao u...

U ZDK se bilježi povećan broj zaposlenih

Javna ustanova Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona, na kraju...

Visoko i fenomen “piramida” mamac za turiste: “Kada sam ovdje ja se osjećam kao da sam doma”

Skoro dvije decenije traju iskopavanja u Visokom, a fenomen...