Smijenjeni predsjednik GO SDA Doboj: Bakir više voli da nas nema u RS nego da smo prijetnja njegovoj poziciji

/

Moja najveća greška bila je nedavna fotografija sa Šemsudinom Mehmedovićem i Adilom Osmanovićem koja je objavljena na društvenim mrežama, kaže Spahić

Kongres SDA najavljen za oktobar, po svemu sudeći, izazvat će velike unutrašnje turbulencije u ovoj stranci. Nedavne špekulacije da aktuelno rukovodstvo planira uvođenje povjereništava u općinskim odborima za koje sumnja da neće podržati Bakira Izetbegovića, već su se obistinile.

Za Gradski odbor SDA Doboj prošle sedmice je uvedeno povjereništvo, kao i za Regionalnu organizaciju SDA Sjeverna Bosna koja je zajedničko-izvršni organ za općine i gradove Doboj, Teslić, Modriču, Vukosavlje, Derventu, Bosanski Brod i Bosanski Šamac. Također je proširen sastav Općinskog odbora SDA Teslić kako bi se osigurala podrška Bakiru Izetbegoviću na nadolazećem Kongresu stranke.

Masovna povjereništva

Kao povjerenici za GO Doboj imenovani su odani stranački vojnici, Mihnet Okić kao predsjednik te Ramiz Salkić i Mustafa Gradaščević kao članovi, a koji uopće nisu iz Doboja već pripadaju drugim općinskim odborima. Za predsjednika Povjereništva Regionalne organizacije imenovan je glavni Izetbegovićev povjerilac za sve smjene odbora SDA u RS Edin Ramić i članovi Mihnet Okić, Alen Seferović, Advija Mustafić i Atif Hadžidedić.

Prema riječima upravo smijenjenog predsjednika Gradskog odbora SDA Doboj Senahida Spahića, procesi masovnog uvođenja povjereništava za općinske, gradske i regionalne odbore u RS su isključivo odluka Bakira Izetbegovića koji želi eliminirati bilo kakvu opasnost na nadolazećem kongresu.

 

– Upravo smo putem maila dobili odluku o uvođenju povjereništva za GO SDA Doboj kao i za Regionalni odbor Sjeverna Bosna. Kao razlog u obrazloženju je navedeno tobožnje nezalaganje. A stvarni razlog je općepoznat. U pitanju je bojazan da ćemo u Sarajevo na Kongres poslati delegate koji možda neće podržati Bakira Izetbegovića – kaže Spahić za “Avaz”.

On pojašnjava da prema Statutu SDA sa područja entiteta RS osvojenih tristo i pedeset glasova na posljednjim izborima daje pravo slanja jednog delegata na Kongres, a u Federaciji je za jednog delegata potreban rezultat od hiljadu glasova te je u tome suština Izetbegovićevog problema.

Obračun sa “tihićevcima”

Upravo smijenjeni odbori su dosad slovili kao “tihićevci”, odnosno simpatizeri bivšeg predsjednika SDA rahmetli Sulejmana Tihića. Zapravo se radi o odborima koji favoriziraju Adila Osmanovića kao potpredsjednika SDA i Šemsudina Mehmedovića kao novog predsjednika.

– Dobio sam informacije od članova Predsjedništva SDA koji su prisustvovali sjednici na kojoj je donesena odluka o našim smjenama i potvrđeno je po ko zna koji put da ovakve odluke donosi isključivo predsjednik Izetbegović koji je iz rokovnika pročitao naša imena, podigao ruku da se glasa za to, a većina ostalih, ne svi, polako su počeli podizati ruke za. Moja najveća greška, kako su mi prenijeli, bila je nedavna fotografija sa Šemsudinom Mehmedovićem i Adilom Osmanovićem koja je objavljena na društvenim mrežama – kaže Spahić.

Mehmedović, Spahić i Osmanović. Facebook

Bakir ubio demokratiju u SDA

Spahić dalje tvrdi da u njegovoj SDA više ne postoji demokratija, a posebno nakon što je Izetbegović 2019. izmijenio Statut prema kojem za ovakve smjene i samovolju predsjednika nema se mogućnosti za žalbu niti pravnog osnova da se takvoj odluci može suprotstaviti.

– Bakir Izetbegović više voli da nas kao stranke nema u RS, nego da smo prijetnja njegovoj poziciji na Kongresu. Upravo se i desilo da je ovom odlukom cijeli GO Doboj od petnaest članova on eliminirao uprkos našim sjajnim rezultatima na proteklim ponovljenim izborima u Doboju. Demokratije u SDA nema, kao što izgleda neće biti uskoro ni SDA u RS – zaključuje Spahić.

Podsjećamo, nakon što je kandidaturu, uz aktuelnog predsjednika Bakira Izetbegovića, najavio i Šemsudin Mehmedović, javnost s posebnom pažnjom prati dešavanja unutar SDA, stranke koja nakon gotovo trideset godina više nije u vlasti na državnom i federalnom nivou te u većini kantona.

 

 

 

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Podijeljeni interesi: SDA u Općoj bolnici Tešanj osujetila kadrovsko rješenja stranke NAPRIJED

Na nedavnoj sjednici Upravnog odbora JU Opće Bolnice Tešanj,...

Andrej Kajić je HDS-ov kandidat za načelnika Žepča

Općinski odbor Hrvatskog demokratskog saveza izabrao je Andreja Kajića...

29. godisnjica od Obnoviteljske skupštine OO SDP BiH Tešanj

Drug Nijaz Duraković, tadašnji predsjednik SK BiH - SDP...

Beskonačna rotacija: NES ZDK mijenja predsjednike?!

Nakon što je biznismen Refik Kurgaš iz Visokog, dotadašnji...