SDA, DF i NES žele smijeniti načelnika, kažu da je zbog njegovog nerada

/

Politička kriza, kako na državnom, primjetna je i na nižim nivoima vlasti u našoj zemlji. U općini Maglaj traje mjesecima, a sada doživljava vrhunac.

Stoga bi građani Maglaja uskoro mogli na referendumu glasati ZA ili protiv opoziva opštinskog načelnika Mirsada Mahmutagića. Formirana je nova većina koja je na posljednjoj sjednici smijenila predsjedavajuću Opštinskog vijeća.

Smjena Svjetlane Zamboni s mjesta predsjedavajuće potvrdila je da u Općinskom vijeću Maglaj postoji i nova većina koju čine dva nezavisna, te zastupnici SDA, DF-a i NES-a.

Vijećnici nove većine u OV Maglaj ističu da su se za smjenu predsjedavajuće, ali i naredne korake koje planiraju realizirati, odlučili zbog brojnih razloga. Jedan od glavnih je, navode, nerad načelnika i sada već bivše većine u korist građana.

“Na to nas je ponukala ova situacija, trenutna situacija u Maglaju. Prije svega, ona se ogleda u neaktivnostima i neradu u mjesnim zajednicama, zatim u lošoj situaciji u javnim ustanovama”, kaže Edin Salatović, vijećnik SDA u Općinskom vijeću Maglaj.

Iz maglajskog DF-a, koji je u prošlom mandatu bio dio većine koja je podržavala načelnika Maglaja, ističu da su se na promjene odlučili zbog sličnih razloga kao i njihovi sadašnji partneri, ali i zbog nekorektnog odnosa SDP-a, kao vodeće stranke u, sada već bivšoj, većini u OV Maglaj.

“Svi naši prijedlozi, sugestije, koji su dolazili iz kluba DF-a nisu bili uvažavani i, na određeni način, vrlo potcjenjivački, vrlo arogantno se odnosilo prema nama. Tako da smo mi, Općinski odbor DF-a, još 2019. praktično izašli iz većine u Maglaju”, govori Hajrudin Fermić, predsjednik DF-a Maglaj.

Sam načelnik, kadar SDP-a, demantuje navode o nekorektnom odnosu. Ističe, pak, samo voljom građana će odstupiti sa funkcije, piše Fokus.

“Ukoliko ta većina pokrene opoziv, ide se na referendum, dakle, mene su izglasali građani, dali su mi povjerenje 2016. godine, dobio sam povjerenje 2020. godine, puno veće nego što je bilo 2016. , što znači da sam dobro radio. Ja bih volio vidjeti ko je imao lične sukobe sa mnom, osim onih koji su imali lične interese”, ističe Mirsad Mahmutagić, načelnik Općine Maglaj.

Politička kriza u Maglaju, očito je, doživljava svoj vrhunac, a šta će se dešavati u narednom periodu, kao i to da li će doći do izglasavanja nepovjerenja načelniku Mahmutagiću, znat će se nakon naredne sjednice OV Maglaj.

Političke nesuglasice u Maglaju, moguć i opoziv općinskog načelnika

Povezani postovi

Mirsad Mahmutagić ostaje načelnik Maglaja, propao plan opoziva

Općinsko vijeće Maglaja nije dalo podršku inicijativi za opoziv...

SDP-ova parlamentarka: Bez provedbi presuda iz Strazbura je bespredmetno i razgovarati o izbornom zakonu

Zastupnica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Ermina Salkičević Dizdarević...

Ermina Salkičević-Dizdarević: Svako ko misli da se može igrati s BiH, debelo se preračunao

Da izborni rezultati nisu kakvi jesu – zaista sam...

Ogrešević uplakan: Tvrdi da je SDA prevarila NES

Što se NES-a tiče, nema daljih pregovora, ni po...