DOBOJ: Nova bolnica u funkciji do kraja godine

/

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić istakao je da se sa kineskim ambasadorom Đi Pingom danas uvjerio da projekat nove bolnice u Doboju napreduje i izrazio nadu da će radovi biti završeni u naredna tri mjeseca.

“Ovdje smo se uvjerili još jednom da ovaj projekat napreduje u svom punom kvalitetu i nadamo se da ćemo do kraja godine, najdalje u neka naredna tri mjeseca s obzirom na to da smo potpisali aneks vezan za dinamiku radova, imati završenu Bolnicu u Doboju”, rekao je Šeranić.

Šeranić je izrazio zadovoljstvo što je domaćin ambasadoru Kine u BiH i što imaju priliku da obiđu radove koje realizuje kineski izvođač “Sinofarm”.

“Uvjerili smo se danas u napredak radova”, rekao je Šeranić novinarima nakon obilaska radova, kojem je u ime Kabineta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika prisustvovala savjetnik Nina Sajić.

Šeranić je naveo da ga je izvođač upoznao o daljim radovima, te da je bilo riječi i o opremi koja sada pristiže u značajnim količinama, kao i edukaciji kadra za njeno korištenje.

Šeranić je naveo da je sa Đijem razgovarao o osoblju bolnice, a da ih je direktor Bolnice Mladen Gajić uvjerio da što se tiče toga neće biti problema, s obzirom na to da je bolnica već unaprijed, razmišljajući o novom objektu, napravila plan ljudskih resursa po pitanju zapošljavanja i novog kadra, ali i edukaciji postojećeg, bilo kroz specijalizacije i subspecijalizacije, ili i kroz zdravstvenu njegu.

Ambasador Kine u BiH je izrazio zadovoljstvo što je ponovo posjetio ovu bolnicu i vidio promjene.

“Tokom ove godine smo se suočavali sa epidemijom i drugim preprekama, ali sam zahvalan što imam podršku od predsjednika Milorada Dodika i ministra Šeranića”, rekao je Đi.

On je istakao da je ovaj projekat jedan od najboljih primjera projekata korisnih za građane.

“Svi znaju da se ove godine obilježava 10 godina od inicijative `Pojas i put`, koju je iznio naš predsjednik Si Đinping i naši preduzetnici. Naše preduzeće `Sinofarm` sada radi nezaustavljivo da što prije završe ovaj projekat”, rekao je kineski ambasador.

Đi je izrazio uvjerenje da su kineski preduzetnici sposobni da ovaj projekat uspješno i brzo završe ovaj projekat, da narod u Doboju i regiji uživa u njegovim dobrobitima.

Izvođač radova je u posao uveden 27. decembra 2019. godine, sa rokom završetka od 36 mjeseci od dana uvođenja, a predviđena je izgradnja i opremanje savremene zdravstvene ustanove, ukupne bruto površine 28.078 metara kvadratnih, od čega je neto površina objekta 25.390 metara kvadratnih.

Sva odjeljenja i službe bolnice su projektovani u skladu sa evropskim normama, pri čemu su zadovoljeni svi zahtjevi moderne bolnice.

Nova bolnica projektovana je da dugoročno opslužuje oko 330.000 stanovnika iz dobojske regije Republike Srpske, federalnog Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona.

Raspolagaće sa ukupno 468 kreveta, te medicinskim specijalističkim službama poput glavnog operacionog bloka sa četiri operacione sale, urgentnog sa operacionom salom, dijagnostičkog centra sa više od 22 raznih radioloških i drugih dijagnostičkih procedura, dnevnu ambulantnu/polikliničku uslugu sa oko 20 specijalističkih konsultacija, terapijsku onkološku dnevnu bolnicu, piše Dobojski info.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

NIP Tešanj se ozbiljno priprema za lokalne izbore: Doskorašnji predsjednik Stranke penzionera Sinan Roša potpisao pristupnicu NIP-u

Doskorašnji predsjednik Općinske organizacije Stranke penzionera-umirovljenika, Sinan Roša, ove...

Teslić: Jedna osoba lišena slobode zbog dva kaznena djela

Kako stoji u saopštenju PU Doboj, policijski službenici Policijske...

U Dobropolju pronađeno neeksplodirano ubojito sredstvo

Kako stoji u izvještju službe civilne zastite tokom jučerašnjeg...

Elma Sijerčić, direktorica HSS fondacije bila je gost ZOS radija

Danas je u Tešnju održana radionica na temu :...