Samostalni zastupnik Alen Kapković novi predsjednik Kluba Bošnjaka u Skupštini ZDK

/

Skupština Zeničko-dobojskog kantona, koja je na današnjem hitnom zasjedanjiu izglasala smjenu Vlade ZDK i premijerke Amre Mehmedić (Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad), većinom je glasova i za novog predsjednika Kluba Bošnjaka izabrala samostalnog zastupnika Alena Kapkovića.

Kapković je nedavno, kao i Amela Granić, napustio politički subjekt BHI-KF te se priključio novoj parlamentarnoj većini, koju predvodi Stranka demokratske akcije (SDA). Kapković je funkciju preuzeo od predsjednika Kluba zastupnika Ćazima Huskića(SDA), koji je na tu funkciju podnio ostavku.

Novu će vladu predvoditi kadar SDA pa će ta stranka predložiti i ime novog mandatara za sastav Vlade ZDK, koja će naslijediti vladu Amre Mehmedić, koja je nakon današnje smjene u tehničkom mandatu.

Osim SDA, koja ima 11 zastupnika, novu većinu u tom kantonu još čine i Demokratska fronta (tri), Savez za bolju budućnost (dva), NES (jedan) te samostalni zastupnici Kapković, Granić i Ivo Tadić, koji je nedavno napustio Hrvatsku demokratsku zajednicu BiH.

Skupština ZDK danas je, na prijedlog samostalne zastupnice Amele Granić, usvojila i Odluku o dopuni Poslovnika SZDK, kojom su “samostalni zastupnici dovedeni u ravnopravan položaj” pa će ubuduće moći oformiti i Klub samostalnih zastupnika u Skupštini, za što će biti dovoljno dva zastupnika.

Skupština je ovakvu odluku izglasala većinom glasova nove parlamentarne većine, uprkos tome što podršku za izglasavanje nije dala i Zakonodavna-pravna komisija. Zastupnica Granić izabrana je za predsjednicu Kluba samostalnih zastupnika, čiji je član još i zastupnik Kapković.

Nakon usvojenih izmjena te promjena u klubovima, usvojena je i Odluka o izmjenama i dopuni Odluke o obrazovanju Kolegija SZDK.

Tako su članovi Kolegija Skupštine, sada kao predsjedavajući, imenovani Ćazim Huskić, koji je i novi predsjedavajući Kolegija; bivši predsjedavajući SZDK, a sada kao zamjenik predsjedavajućeg SZDK Dejan Kovačević; Elmin Šabanović, predsjednik Kluba zastupnika BHI-KF; Alen Kapković, predsjednik Kluba zastupnika Bošnjaka te Amela Granić, predsjednica Kluba samostalnih zastupnika “Amela Granić i Alen Kapković”.

Granić je donedavno bila predsjednica Kluba BHI-KF, piše zenicablog.

 

Povezani postovi

Mirsad Mahmutagić ostaje načelnik Maglaja, propao plan opoziva

Općinsko vijeće Maglaja nije dalo podršku inicijativi za opoziv...

SDP-ova parlamentarka: Bez provedbi presuda iz Strazbura je bespredmetno i razgovarati o izbornom zakonu

Zastupnica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Ermina Salkičević Dizdarević...

Ermina Salkičević-Dizdarević: Svako ko misli da se može igrati s BiH, debelo se preračunao

Da izborni rezultati nisu kakvi jesu – zaista sam...

Ogrešević uplakan: Tvrdi da je SDA prevarila NES

Što se NES-a tiče, nema daljih pregovora, ni po...