Kamiondžije na Zapadnom Balkanu godišnje izgube 26 miliona sati čekajući na graničnim prelazima

/

Tokom svoje prve posjete Albaniji u svojstvu potpredsjednice Svjetske banke za region Evrope i centralne Azije, Antonella Bassani sastaje se s liderima Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije, i Srbije.

Također, sastat će se i s predstavnicima institucija Evropske unije i međunarodnih finansijskih institucija, kao i drugim partnerima okupljenim na samitu Berlinskog procesa u Tirani, s kojima će razgovarati o mjerama za jačanje regionalne ekonomske saradnje i integracija.

– Ekonomska integracija je neophodan pokretač ekonomskog rasta, zaposlenosti i prosperiteta. Ekonomije Zapadnog Balkana mogle bi da ostvare svoj potencijal ako otklone prepreke u trgovini robom i uslugama i modernizuju platne sisteme – naglasila je Bassani na Samitu.

Ističe kako je pred Zapadnim Balkanom izuzetna šansa da izađe na tržište Evropske unije od 450 miliona ljudi.

– Iskustva iz cijelog svijeta, kao i sa Zapadnog Balkana, pokazuju da je pristup međunarodnim tržištima neophodan da bi kompanije ostvarile rast i ekonomije obima.

Ekonomska integracija omogućava ubrzano usvajanje novih tehnologija i brže tokove novih ideja i inovacija, ali i prelazak na veću produktivnost koja predstavlja temelj rasta zemalja srednjeg nivoa dohotka – zaključila je Bassani.

Vozači kamiona trenutno svake godine nepotrebno potroše oko 26 miliona sati – skoro 3.000 godina – čekajući na graničnim prelazima između zemalja Zapadnog Balkana.

Prema novom izvještaju Svjetske banke, o kojem je bilo riječi tokom sastanaka održanih u okviru Berlinskog procesa, ako se prosječno vrijeme potrebno za prelazak granice skrati za tri sata – što je razlika između prosječnog vremena na Zapadnom Balkanu i u zemljama OECD-a – bruto domaći proizvod u svakoj od šest zemalja ovog regiona mogao bi u srednjem roku porasti za čak tri posto.

Pristupanje EU moglo bi da poveća stopu rasta za još šest posto. Pored toga, i susjedne zemlje članice Evropske unije, kao što su Rumunija, Mađarska i Bugarska, mogle bi da ostvare dodatni rast od oko 0,2 posto usljed povećanog obima trgovinske razmjene sa Zapadnim Balkanom.

Svjetska banka već sarađuje sa svojim partnerima na pojednostavljenju trgovine i saobraćaja u regionu kroz ulaganja i reforme.

Pored toga, Svjetska banka pruža podršku zemljama Zapadnog Balkana za približavanje njihovih platnih sistema standardima Evropske unije i pomaže im da ispune uslove za pridruživanje Jedinstvenom prostoru plaćanja u eurima, što će pojednostaviti slanje doznaka i sniziti njihove troškove.

Tokom posjete Albaniji, Bassani će se sastati s premijerom Albanije Edijem Ramom i ministrom finansija Ervinom Meteom, kao i sa drugim visokim državnim zvaničnicima.

Izvor: Patria

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Isporuka nedostajućih citostatika očekuje se tokom ovog mjeseca

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH danas je...

Noćas počinje ljetno računanje vremena

Noćas, tačno u ponoć, počinje ljetno računanje vremena u...

Šteta nakon potresa: Stijena se urušila pored kuće, škole kratkoročno evakuisane

Prema podacima Seizmološke službe Federalnog hidrometeorološkog zavoda, potres se...

Policajka iz Gradačca nije otkrila lokaciju Nizame Hećimović, ali je bila povezana sa trostrukim ubicom

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona provjerava navode da li je policijska...