Predstavljamo kandidate za premijera ZDK: Galijašević, Aliefendić ili Plančić?

/

Jučer je, nakon što su poslanici novog saziva položili svečanu zakletvu, na zahtjev SDA prekinuta konstituirajuća sjednica Skupštine ZDK. Razlozi su bili dodatne konsultacije unutar buduće očekivane skupštinske većine u ovom kantonu, koju će sačinjavati SDA, DF i HDZ, ali vjerovatno i ojačavanje ove koalicije strankama koje imaju manji broj zastupnika “kako bi buduća skupštinska većina bila što stabilnija”. S obzirom da ova koalicija trenutno broji 18 od 35 zastupnika,  a kako u vlast gotovo sigurno neće SBB (8 zastupnika) i SDP (4 zastupnika) ostaje da se vidi da li će dio nove koalicije a time i izvršne vlasti biti A-SDA(2), SzaBiH (2) ili BPS (1).

Konsultacije bi se trebale završiti u roku od par dana što bi značilo skoro imenovanje i mandatara za sastav  nove Vlade ZDK. SDA, kao stranka sa najviše osvojenih glasova u ZDK polaže pravo na ovu poziciju, ali je još uvijek neizvjesno ko će sjesti u vruću premijersku fotelju. Kao najizgledniji kandidati spominju seMiralem Galijašević, Almedin Aliefendić i Ibrahim Plančić. Predstavljamo vam tri najozbiljnija kandidata za ovu funkciju.

miralem-galijasevic
Miralem Galijašević

Miralem Galijašević rođen je 1955.godine u Maglaju. Diplomirani  je ekonomista sa dugogodišnjom političkom karijerom. Galijaševiću je prilično poznata zgrada Vlade ZDK. Bio je ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice u ZDK u periodu od 1996. do 2000., zatim pomoćnik ministra za rad, socijalnu politiku i izbjeglice od 2000. do 2002., onda ministar finansija u ZDK od2002. do 2006. i premijer ZDK od 2006. do 2010. godine. Nakon toga neko vrijeme je bio i Predsjedavajući Skupštine ZDK, ali je u junu 2012. smijenjen kada je umjesto njega na to mjesto došao Sretko Radišić (SDP). Galijašević je 2011. godine bioosumnjičen i za pranje novca u premijerskom mandatu. Aktuelni je direktor preduzeća Alba iz Zenice. Prema izvorima unutar SDA, on je i najozbiljniji kandidat za funkciju premijera ZDK.

Almedin-Aliefendic
Almedin Aliefendić

Almedin Aliefendić, rođen je 1970. godine u Kaknju, a diplomirao je odbranu i sigurnost na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Trenutno je potpredsjednik SDA Kakanj i član Kantonalnog izvršnog odbora SDA ZDK. I Aliefendić ima dugogodišnji staž u zgradi RMK Prometa – radio je na mjestu Pomoćnika ministra u Ministarstvu za boračka pitanja ZDK,  Od februara 2009. do aprila 2011. radio na poslovima Menadžera kvaliteta u RMU Kakanj. Bio zastupnik u Skupštini ZDK u prošlom mandatu i delegat u Domu naroda, a na proteklim izborima osvojio 8.123 glasa, odmah iza svog protukandidata za premijersku funkciju, Ibrahima Plančića. S obzirom na uske veze sa predsjednikom KO SDA ZDK, također KakanjcemMirsadom Zaimovićem, Aliefendić je realno rješenje za ovu poziciju. Također, ukoliko bi Aliefendić bio izabran, Kakanj bi prvi put imao kantonalnog premijera.

ibrhm.jpg_368195292_bi
Ibrahim Plančić

Ibrahim Plančić, Tešnjak je rođen 1968. godine. Diplomirao je u julu 1997. godine na Mašinskom fakultetu u Zenici, gdje je zaposlen od 1999. godine. Magistar je tehničkih nauka iz oblasti mašinstva, a što se političke karijere tiče, od 2002. godine je zastupnik u Skupštini ZDK. U dva mandata bio je predsjednik Komisije za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Skupštine ZDK i šef Kluba SDA u Skupštini ZDK. Član je Izvršnog odbora SDA Tešanj i Kantonalnog izvršnog odbora SDA ZDK. Na proteklim izborima kao nosilac liste SDA osvojio je najveći broj glasova za Skupštinu ZDK – 8.848. S obzirom na poznatu snagu tešanjskog SDA lobija, nije nemoguće da novi premijer bude upravo Plančić.

U narednih nekoliko dana svakako bi se trebala iskristalisati imena i trenutne nepoznanice.




(Kaportal.ba)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Muhamed Avdić bi trebao biti zajednički kandidat za načelnika Srebrenice SDP-a, NiP-a i Naprijed

Muhamed Avdić bi trebao biti zajednički kandidat za načelnika...

Demant Stranke za BiH ZDK

U našu redakciju je pristigao demant na tekst koji...

Omer Škaljo preuzeo Stranku za BiH u ZDK

Penzioner Omer Škaljo, aktuelni direktor Zavoda zdravstvenog kantona (ZZO)...

Mirela Buljubašić pristupila Našoj stranci Tešanj

Mirela Buljubašić, magistrica književnosti naroda BiH i b/h/s jezika,...