Bratska saradnja škole iz Kaloševića i Istanbula

/

U zvaničnoj posjeti osnovnoj školi ”Abdulvehab Ilhamija” u Kaloševiću boravi delegacija osnovne škole FATİH – Aksaraya Mahmudiye iz Istanbula.

Riječ je o uzvratnoj posjeti ove škole nakon što su učenici zajedno sa nastavnim osobljem prošlog mjeseca boravili u Istanbulu. Ovo je projekat Ministarstva obrazovanja Turske po kojem je turskim školama dodjeljena po jedna bratska škola.

Hodžić Bećir, direktor OŠ ”Abdulvehab Ilhamija” o samom povodu posjete nam je rekao: ”Svrha posjete djece iz Turske jeste da smo prošle godine u dvanaestom mjesecu potpisali protokol između naše škole i škole FATİH – Aksaraya Mahmudiye iz Istanbula. Prema protokolu koji smo mi potpisali stoji da poslije ovih posjeta ide ulaganje u našu školu .Oni su sagledali stanje jutros, obišli su i dvije područne škole koje imamo kao i prostorije centralne škole te su zapisali šta je to potrebno našoj školi i nadamo se da će nam pomoći da te radove završimo.”

Muhamed Džafer Kapusuz, direktor škole FATİH – Aksaraya Mahmudiye  iz Istanbula ističe kako je prvi projekat  bio međusobna posjeta, te je dodao kako se može reći da saradnja između dvije škole ide u dobrom pravcu.

Roditelji koji su danas ovdje bili prisutni, a i koji nisu bili prisutni dijele našu radost zbog bratske posjete škole iz Turske. Drago nam je da su oni ovdje, na svoj način smo se potrudili da ih ugostimo koliko je to u našim mogućnostima – ističe  Nedžad Unkić, ispred Vijeća roditelja.

Ćemanović Alma, učenica OŠ “Abdulvehab Ilhamija”  kaže kako je imala priliku boraviti u posjeti turskoj školi u Istanbulu i da je to bilo njeno ostvarenje snova.  Prema njenim riječima ni sanjala nije, da bi već kao dijete mogla posjetiti drugu zemlju poput Turske
i vidjeti na koji način se obrazuju njeni vršnjaci u toj zemlji, te ističe kako je razlika u obrazovnim mogućnostima ogromna.

Za današnji ručak učenika i njihovih profesora iz Istanbula pobrinule su se vrijedne žene iz Udruženja žena “Ruka” Kalošević, kako bi barem dijelom uzvratile  gostoprimstvo koje je pruženo djeci iz Kaloševića prilikom boravka u Istanbulu.

Fotografije sa ovog susreta pogledajte na slijedećem linku.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Sabahudin Sinanović: Ponos BiH i humanitarac godine

Sabahudin Sinanović dobio nagradu Ponos BiH u kategoriji “humanist”. Večernjakov...

Održana konstituirajuća sjednica Općinske organizacije Snaga Naroda Tešanj

Poštovani građani Tešnja, dana 17 maja 2024 god. održana...

Prihodi Banje Vrućice rasli za 22 odsto, kvartalni profit 1,36 miliona KM

Zdravstveno-turistički centar (ZTC) Banja Vrućica u prvom kvartalu ove...

Doboj Jug: Potpisani ugovori za općinske stipendije

Danas su u Sali vijeća Općine Doboj Jug uz...