U MSŠ Tešanj svečano otvorena dva novoopremljena kabineta za praktičnu nastavu

/

Kroz projekat  ”Tehničko i stručno obrazovanje u općini Tešanj – od dobre do bolje prakse“ koji se implementira u sklopu  programa „Prilika Plus“ uz finansijsku podršku Vlade Švicarske danas su svečano otvoreni kabineti za praktičnu nastavu u Mješovitoj srednjoj školi Tešanj. 

Projektom je nabavljena opreme za školske kabinete što će dugoročno unaprijediti praktičnu nastavu u Mješovitoj srednjoj školi Tešanj. Ovim projektom nabavljena je didaktička CNC mašina sa pratećom opremom te profesionalna oprema za kabinet kuharstva i usluživanja.

Kako je pojasnio David Kramer, zamjenik direktora za saradnju Ambasade Švicarske u BiH  reforma obrazovanja je moguća na način da direktor škole ne čekajući  na promjene  zakona  pristupi kompanijama i obrnuto i krenu  da adresiraju probleme na lokalnom nivou.

Prema riječima Šefkije Botonjića, predsjednika Privredna komora ZDK ovim projektom generalno se uvode pozitivne prakse EU kad je u pitanju sistem obrazovanja.

U realizaciji ovog projekta učestvuju: JU MSŠ Tešanj – nosilac projektnih aktivnosti, Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona, Program Prilika Plus, podržan od Vlade Švicarske, Općina Tešanj, APOSO, Banja Luka – Agencija  za predškolsko osnovno i srednje obrazovanje BIH, Ministarstvo obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona,  Pedagoški zavod Zenica i Udruženje privrednika ˝Biznis centar” Jelah -Tešanj.

”Ovo je pravi put za dobivanje kompetencija naših učenika da mogu biti konkurentni na tržištu rada. Dobro opremljenim kabinetima i dobrom saradnjom sa privrednim subjektima i privrednom komorom .Ovo je pravi projekat da se i druge škole uključe a mi ćemo to svakako podržati.” – kazao je između ostalog Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi ZDK Mensur Sinanović

Finansijska vrijednost projekta je 130 hiljada KM, od čega su Općina Tešanj i  Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport obezbjedili po 10 hiljada, dok je iznos od 110 hiljada obezbjedila Vlada Švicarske.

Suad Huskić načelnik općine Tešanj ističe da u suštini kvalitetna radna snaga brzo dođe do radnog mjesta i tada brzo dolazi do investicija u privredi i to se vraća na kraju lokalnoj zajednici.

Tokom današnjeg svečanog otvaranja kabineta Mješovita srednja škola je donotarima uručila i zahvalnice za doprinos pri realizaciji ovog projekta.

Projekat se provodi kako bi učenici školu napuštali što bolje kvalificirani za tržište rada i kako nam je rekao Muharem Saračević, direktor MSŠ u Tešnju ovaj način školovanja prije svega treba doprinijeti bržem zapošljavanju nakon okončanja školovanja, a direktnu korist od projekta će imati svi učenici sa područja ZDK, jer će se model ove škole nakon svih provedenih planova primijeniti u obrazovanju na području ZDK.

Projekat će, u skladu sa svojim strateškim planom, biti realiziran u više pravaca, i to: unapređenjem uslova škole kroz tehničko-materijalno opremanje i osposobljavanje kabineta; unapređenjem praktične nastave za učenike u školi i to inoviranjem postojećih nastavnih planova i programa; stvaranjem dobre osnove za nastavak formalnog obrazovanja redovnih učenika, kao i usavršavanje nastave u oblasti obrazovanja odraslih; kreiranje adaptiranih – prilagođenih NPiP prema potrebama tržišta rada, kao i nastavnih materijala.

Vrijednost cjelokupnog projekta je 223.635,00 KM što predstavlja jedan od većih projekata koji će se realizovati u ZDK iz oblasti obrazovanja.

Fotografije pogledajte na slijedećem linku.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Tura “No Limit!” – Biciklistička avantura od Minhena do Tešnja

Sedmorica članova biciklističkog tima, Ikre Minhen, krenuli su danas...

Sabahudin Sinanović: Ponos BiH i humanitarac godine

Sabahudin Sinanović dobio nagradu Ponos BiH u kategoriji “humanist”. Večernjakov...

Održana konstituirajuća sjednica Općinske organizacije Snaga Naroda Tešanj

Poštovani građani Tešnja, dana 17 maja 2024 god. održana...

Prihodi Banje Vrućice rasli za 22 odsto, kvartalni profit 1,36 miliona KM

Zdravstveno-turistički centar (ZTC) Banja Vrućica u prvom kvartalu ove...