Hašim Mujanović:”Dodjela BFC certifikata je kruna trogodišnjeg napora administracije Općine Zavidovići u stvaranju boljeg poslovnog ambijenta”

/

Općina Zavidovići se prethodnih godina suočavala sa brojnim izazovima poput problema bivših radnika ”Krivaje”, neriješenog odvoza komunalnog otpada i divljih deponija kao i velikim brojem infrastrukturnih pitanja.

Tokom 2019.godine kroz medije su bili evidentni napori Općine Zavidovići u stvaranju boljeg poslovnog ambijenta kao i rješavanju brojnih problem.

”Općina Zavidovići danas ne duguje niti jednu marku”

Razgovor sa Općinskim načelnikom Hašimom Mujanovićem počeo je informacijama da ova Općina danas ne duguje niti jednu KM bilo kome, kao i da je ovogodišnji plan za budžet premašio očekivanja. Brojni infrastrukturni projekti su realizirani, a veliki broj njih je još uvijek u fazi realizacije a sve u cilju unaprjeđenja kvaliteta života građana.

”Po prvi put se pažnja usmjerila na gradsko područje, s obzirom da je u prethodnom periodu kompletna pažnja bila usmjerena prema glasačima, na rubnim dijelovima Općine odnosno ruralnim dijelovima ali se grad bio zanemario. Sada smo napravili jedan balans tako da ne mogu se požaliti niti stanovnici na selu ali istovremeno nisu zakinuti ni stanovnici grada. ”- pojašnjava za ZOS radio Hašim Mujanović, Općinski načelnik.

Problem očuvanja zdravog životnog okoliša je sve prisutniji u mnogim bh.općinama. Adekvatno zbrinjavanje komunalnog otpada i borba sa divljim deponijama neki su od gorućih problema u ovoj oblasti.

”Od 2017. smo bili prisiljeni vršiti odvoz otpada na regionalnu deponiju Mošćanica iz više razloga a što je spriječilo komunalno preduzeće u normalnom funkcioniranju. Troškovi samog odvoza i deponovanja komunalnog otpada, na regionalnoj deponiji Mošćanica kretali su se između 500 i 600 hiljada KM i stanje je bilo neodrživo” – kazao je između ostalog Načelnik Općine Zavidovići Hašim Mujanović, koji tokom razgovora pojašnjava da se danas vrši uredan odvoz otpada kao i da se pokušavaju iznaći modaliteti borbe sa divljim deponijama.

U proteklom periodu Općini Zavidovići je dodijeljen i BFC certifikat, čime se pridružila općinama u svom okruženju u stvaranju dobrog poslovnog okruženja. Kako smo saznali od Općinskog načelnika po ocjeni Nezavisnog biroa rada Općina Zavidovići je jedna od najpovoljnijih općina kada su u pitanju svi benifiti odnosno takse i naknade, koje se plaćaju u okruženju.

”Mi smo kroz stimulativne mjere oslobodili od plaćanja u potpunosti, taksi i obaveza koje su na lokalnom nivou one koji započinju biznis prvu godinu 100%, drugu godinu 50% i treću godinu 30%. ”- rekao je u emisiji ”U fokusu” Hašim Mujanović.

Planova za 2020.godinu općinska administracija zajedno sa Načelnikom ima mnogo, Planiraju se poticaju koji za cilj imaju sprječavanje odlaska mladih školovanih kadrova, nastavak infrastrukturnih projekata ali i otvaranje novih radnih mjesta. O čemu smo još razgovarali sa Načelnikom Općine Zavidovići, pogledajte u video zapisu.

 

Emisija ''U fokusu''-gost Hašim Mujanović, načelnik Općine Zavidovići

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Tura “No Limit!” – Biciklistička avantura od Minhena do Tešnja

Sedmorica članova biciklističkog tima, Ikre Minhen, krenuli su danas...

Sabahudin Sinanović: Ponos BiH i humanitarac godine

Sabahudin Sinanović dobio nagradu Ponos BiH u kategoriji “humanist”. Večernjakov...

Održana konstituirajuća sjednica Općinske organizacije Snaga Naroda Tešanj

Poštovani građani Tešnja, dana 17 maja 2024 god. održana...

Prihodi Banje Vrućice rasli za 22 odsto, kvartalni profit 1,36 miliona KM

Zdravstveno-turistički centar (ZTC) Banja Vrućica u prvom kvartalu ove...