Ramo Isak početkom godine inicirao nabavku helikoptera za pomoć u nesreći ili gašenju požara: Inicijativa koja je dobila smisao

/

Mnogobrojni požari prethodna dva mjeseca zahvatili su područje ZDK.

Svakodnevno su na terenu policija, šumari, kao i vatrogasne jedinice. Zbog nepristupačnog terena vatrogasci ne mogu pristupiti gašenju požara. No, kako tvrde iz Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica za sada nema opasnosti koja se nije riješila ali bi prema predviđanjima moglo da bude.

Požar je ovih dana zahvatio šume i livade u Zenici, Kaknju, Brezi, Visokom, i još nekim dijelovima na području ZDK.

Trenutno se u nekim dijelovima ne može djelovati, helikopter bi morao izaći. Šumari koji su nadležni za taj sektor su na terenu”, kazali su za jedan portal iz Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica.

Jučer je, također, na području Zenice izbio požar u mjestu Borovi iznad Zmajevca zbog nepažnje i roštilja u prirodi. Bila je zahvaćena velika površina, ali nije bilo povrijeđenih niti štete na objektima građana.

Sve je to na društvenim mrežama uzburkalo javnost i kritičare koji su više puta napisali da počinioce treba “žestoko kazniti” ali i da treba razmišljati o nabavci helikoptera koji bi odmah djelovao i spasio prirodu, posebno šumske dijelove koji su nepristupačni za čovjeka ili vatrogasno vozilo.

Tako je krajem 2021.godine i početkom kalendarske 2022. jednu zanimljivu incijativu u Skupštini ZDK i za govornicom pokrenuo Ramo Isak, koji je rekao da bi bilo korisno da se nabavi “helikopter” za više namjena ali i za potrebe gašenja požara ili nekim hitnim situacijama kada je nesreća ili su ugroženi životi ljudi.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Vlada ZDK finansira izradu Registra kućnih ložišta, planirana izgradnja savremenih deponija u Kaknju i Maglaju

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Izvještaj o zaštiti okoliša...

SNAGA NARODA u ZDK je “ugasila” stranku NES (NARODNI EUROPSKI SAVEZ)

Odlaskom Rame Isaka iz NES-a i njegovim ulaskom u...

Stranka za BiH i DF se izjasnili: U Tešnju podržavaju kandidata za načelnika iz SDA

Kako još uvijek nezvanično saznajemo lokalni općinski odbori Stranke...

Drama kod Zenice: Bježao vozilom, izbjegao policijsku barikadu pa sletio u rijeku i pobjegao

Zenička policija traga za muškarcem koji se dao u...