U Općini Doboj Jug planirana izgradnja šetališnih staza i parka

/

Prošlu godinu su obilježili izuzetno loši hidrološki uslovi, što je rezultiralo i brojnim redukcijama vode u mnogim područjima.

Na prostoru općine Doboj Jug situacija nije bila zadovoljavajuća kada je riječ o vodosnabdijavanju. Sve navedeno je rezultiralo projektom izgradnje novog bunara a u cilju obezbjeđenja novih količina pitke vode.

“Ove godine smo uložili već 100 hiljada maraka, a nakon nove provedene procedure, uložit ćemo u kupovinu zemljišta oko 80 hiljada i za izgradnju još jednog potpuno novog bunara oko stotinu hiljada maraka tako da možemo reći da ćemo uložiti oko 300 hiljada KM u vodosnabdijevanje što je izuzetno bitno za našu lokalnu zajednicu. S obzirom na činjenicu da našem području raste privredna aktivnost koja traži povećanje kapaciteta kako pitke tako i vode koja je potrebna za system vatrozaštite. Kapacitet novog bunara iznosi oko 3 sekundna litra dok bi narednog bunara koji će biti izgrađen trebao biti izuzetno veći negdje oko 6 litara. S ovim projektom očekujemo da ćemo u narednim godinama imati sve manje potrebe za lošim odlukama u smislu uvođenja redukcije i restrikcije ili ograničenja potrošnje vode.” – kazao je za ZOS Radio Mirnes Tukić, načelnik općine Doboj Jug.

Kako smo saznali od načelnika Tukića veliki problem i na prostoru ove općine predstavljaju i divlje deponije koje itekako mogu utjecati i na izvorišta vode te ističe:

“Općina Doboj Jug radi na tome da sve divlje deponije, koje se eventualno pojave a ima ih svakako ukloni. Ja ovom prilikom izražavam svoje žaljenje što određeni broj građana odlaže otpad u naše lijepe šume i potoke. Apelujem, naravno da se to prestane raditi, s druge strane mi ćemo nastaviti provoditi i dalje preventivne mjere ali i kaznene mjera kako bismo zaštitili naše rijeke, šume i izvorišta pitke vode koja imaju u tim šumama. ”

Osim zaštite izvorišta pitke vode kontinuirano se radi i na zaštiti životne okoline. Jedan od lijepih primjera svakako je i izgradnja ribarske staze “Kulina”.

“Jedan izuzetno lijep projekat koji se nastavlja je uređenje šetališnih staza. Općina ima plan da uradi niz šetališnih staza kako uz rijeku Bosnu tako i uz rijeku Usoru, kao i kroz dio šumskog područja tako da će naši građani imati gdje provesti jedan dio svog vremena na čistom zraku. Zajedno sa Ministarstvom prometa i komunikacija smo realizirali projekat šetališne staze za lov i ribolov u mjesnoj zajednici Mravići. Vrijednost projekat je bila oko 30 hiljada KM. Na ovaj način se nastavlja jedan pozitivan trend očuvanja okoliša kao i jednostavno omogućavanje građanima da uživaju u prirodi obzirom da nemamo park. U jednom dugoročnijem planu, općina Doboj Jug ima u planu da otkupi kompletno zemljište sa desne strane rijeke Usore kao i uz rijeku Bosnu gdje su izvorišta pitke vode i gdje bi se također uredile šetališne staze. Želja nam je da u narednom periodu izgradimo i  park koji bi bio još jedan svijetli primjer u našoj lokalnoj zajednici.” – zaključio je Mirnes Tukić, načelnik općine Doboj Jug.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Sabahudin Sinanović: Ponos BiH i humanitarac godine

Sabahudin Sinanović dobio nagradu Ponos BiH u kategoriji “humanist”. Večernjakov...

Održana konstituirajuća sjednica Općinske organizacije Snaga Naroda Tešanj

Poštovani građani Tešnja, dana 17 maja 2024 god. održana...

Prihodi Banje Vrućice rasli za 22 odsto, kvartalni profit 1,36 miliona KM

Zdravstveno-turistički centar (ZTC) Banja Vrućica u prvom kvartalu ove...

Doboj Jug: Potpisani ugovori za općinske stipendije

Danas su u Sali vijeća Općine Doboj Jug uz...