Petorku terete za izbornu prevaru u Doboju, dodali glasove i od mrtvih

/

Okružno javno tužilaštvo Doboj podnijelo je Osnovnom sudu u tom gradu optužnicu protiv pet Dobojlija zbog izborne prevare.

Na optužnici su Sanja Stojčinović (47), Slaviša Đukanović (47), Ilija Stjepić (40), Radovan Bjelanović (41) i Dragana Todorovića (40), svi iz Doboja.

U optužnicu se navodi da su 15. novembra 2020. godine od sedam do 19 časova, za vrijeme održavanja lokalnih izbora za gradonačelnika grada Doboja i Skupštinu grada Doboja, zajedno i po prethodnom  dogovoru i to Stojčinovićeva kao predsjednik biračkog odbora, te Đukanović, Stjepić, Bjelanović i Todorović kao članovi biračkog odbora na biračkom mjestu 038B026 Pijeskovi propustili da postupe u skladu sa članom 15. stav 1 Pravilnika o načinu provođenja izbora u BiH.

Ovaj član kako se navodi u optužnici propisuje odgovornost predsjednika i svih članova biračkog odbora za zakonitost rada na biračkom mjestu, što je za posljedicu imalo falsifikovanje rezultata izbora, svjesni da njihovim radnjama može doći do povećanja glasova za jednog kandidata, a što su i htjeli.

“Tako su na izvodu sa centralnog biračkog spiska sa ukupno 485 birača u rubrikama pod rednim brojevima 300, 315, 318 i 472 za osobe P.Lj., P.M., P.Ž. i C.Đ. umjesto istih omogućili njima poznatim licima da se na navedenom biračkom spisku u naznačenim rubrikama potpišu umjesto P.Lj., P.M., P.Ž. i C.Đ. iako su znali da navedena lica nisu izašla na izbore i nisu ostvarila svoje biračko pravo, jer je P.Lj. preminuo 25. novembra 2006. godine, dok ostala lica nisu izlazila na izbore, nakon čega su njihove navodne glasove dodali u obrazac za brojno stanje i time povećali izborni rezultat jednom od kandidata na lokalnim izborima”, navodi se u optužnici.

Izvor: Nezavisne

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Tura “No Limit!” – Biciklistička avantura od Minhena do Tešnja

Sedmorica članova biciklističkog tima, Ikre Minhen, krenuli su danas...

Sabahudin Sinanović: Ponos BiH i humanitarac godine

Sabahudin Sinanović dobio nagradu Ponos BiH u kategoriji “humanist”. Večernjakov...

Održana konstituirajuća sjednica Općinske organizacije Snaga Naroda Tešanj

Poštovani građani Tešnja, dana 17 maja 2024 god. održana...

Prihodi Banje Vrućice rasli za 22 odsto, kvartalni profit 1,36 miliona KM

Zdravstveno-turistički centar (ZTC) Banja Vrućica u prvom kvartalu ove...